Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Χειρουργικές Επεμβάσεις

Ενημερωθείτε για τις Χειρουργικές Επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο Οφθαλμολογικό Ιατρείο του Λαμπράκη Γεώργιου.

οι υπολοιπες οφθαλμικες υπηρεσιες

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Τεχνική της Φακοθρυψίας:

Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή τομή στο μάτι ( 2-3mm) και μέσα από αυτή εισάγεται ένα εργαλείο που έχει το μέγεθος στυλού, το οποίο θρυμματίζει (φακοθρυψία) και απομακρύνει, με την βοήθεια υπερήχων, το θολό φακό.

Μόλις αφαιρεθεί ο θολός φακός, εισάγεται μέσω της ίδιας μικροσκοπικής τομής, ένας ενδοφθάλμιος φακός που αντικαθιστά τον θολωμένο (καταρρακτικό) κρυσταλοειδή φακό.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, με την ενστάλαξη δηλαδή αναισθητικών σταγόνων και κατά το πέρας της επέμβασης δεν χρησιμοποιούνται ράμματα.
Η παλαιότερη αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι πολύ προχωρημένος («ώριμος») για να αφαιρεθεί, τείνει να εγκαταλειφθεί, αφού έχει αποδειχθεί ότι η σύγχρονη χειρουργική μέθοδος με υπερήχους είναι δύσκολη ή ακόμα και επικίνδυνη στην περίπτωση υπερώριμων σκληρών φακών.

Πλεονεκτήματα της Φακοθρυψίας:

  • Είναι σύντομη (διαρκεί 20-30min) και δεν απαιτεί την νοσηλεία του ασθενούς σε νοσοκομειακό.
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία (σταγόνες), χωρίς τη χρήση ραμμάτων που περιορίζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές (πχ τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τον μετεγχειρητικό αστιγματισμό κα).
  • Με την επιλογή ειδικών ενδοφακών, μπορεί να αντιμετωπιστούν τυχόν διαθλαστικές διαταραχές (πχ μυωπία, αστιγματισμός ή και πρεσβυωπία), περιορίζοντας την ανάγκη χρήσεως γυαλιών μετεγχειρητικά.
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συχνές ερωτήσεις:

-Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;
Η παλαιότερη αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι πολύ προχωρημένος («ώριμος») για να αφαιρεθεί, τείνει να εγκαταλειφθεί, αφού έχει αποδειχθεί ότι η σύγχρονη χειρουργική μέθοδος με υπερήχους είναι δύσκολη ή ακόμα και επικίνδυνη στην περίπτωση υπερώριμων σκληρών φακών.

Επομένως η επέμβαση του καταρράκτη πρέπει να προγραμματίζεται από τη στιγμή πού η όρασή αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα ζωής.

-Τι επιτυχία έχει η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη;

Η επέμβαση καταρράκτη με την τεχνική της φακοθρυψίας έχει γενικό ποσοστό επιτυχίας 98% ή μεγαλύτερο. Οι συνεχείς καινοτομίες σε εξοπλισμό και εργαλεία έχουν κάνει την διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, με την ενστάλαξη δηλαδή αναισθητικών σταγόνων και κατά το πέρας της επέμβασης δεν χρησιμοποιούνται ράμματα.

Η παλαιότερη αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι πολύ προχωρημένος («ώριμος») για να αφαιρεθεί, τείνει να εγκαταλειφθεί, αφού έχει αποδειχθεί ότι η σύγχρονη χειρουργική μέθοδος με υπερήχους είναι δύσκολη ή ακόμα και επικίνδυνη στην περίπτωση υπερώριμων σκληρών φακών

Άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές

  • Η διεγχειρητική ρήξη του οπισθίου περιφακίου
    (δηλ. της μεμβράνης που τοποθετούμε τον ενδοφακό). Αν αυτή συνδιαστεί με έξοδο του υαλοειδούς ή πτώση του φακού ή τμημάτων αυτού εντός της υαλοειδικής κοιλότητας, περιορίζει σημαντικά το οπτικό αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές , πχ αποκόλληση του αμφιβληστροειδοήυς, κυστικό οίδημα ωχράς κλπ
  • Η αθαλαμία (αβαθής πρόσθιος θάλαμος)
    Συμβαίνει σχετικά σπάνια και οφείλεται σε ατελή στεγανότητα της τομής. Αντιμετωπίζεται με τοποθέτηση ράμματος στην τομή που αφαιρείται εντός λίγων ημερών.
  • Ενδοφθάλμια μόλυνση (ενδοφθαλμίτιδα)
    H οποία αν και σπάνια, είναι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή, με σημαντικό κίνδυνο απώλειας της όρασης. Αντιμετωπίζεται επειγόντως με ισχυρά αντιβιοτικά (τοπικά και συστηματικά) και σε μερικές περιπτώσεις με χειρουργική επέμβαση (υαλοειδεκτομή) αλλά συνήθως με φτωχά αποτελέσματα.

Απώτερες μετεγχειρητικές επιπλοκές

  • Η μετατόπιση του ενδοφακού ως αποτέλεσμα κακής στήριξης ή τραύματος που αντιμετωπίζεται με χειρουργική επανατοποθέτηση, συρραφή ή αντικατάσταση ενδοφακού.
  • Η απόρριψη του ενδοφακού (γαλακτόχρωη θόλωση) λόγω αντίδρασης υπερευαισθησίας του ασθενούς στο υλικό του φακού. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με αντικατάσταση.
  • Η θόλωση του οπισθίου περιφακίου , που εμφανίζεται μερικούς μήνες ή και χρόνια από την επέμβαση (δευτερογενής καταρράκτης). Είναι συχνή επιπλοκή, και αντιμετωπίζεται με τη διενέργεια οπίσθιας καψουλοτομής με τη βοήθεια ενός ειδικού laser, του YAG laser, στο ιατρείο μας.

Οδηγίες για τις επόμενες 15 ημέρες

  • Ειδική φαρμακευτική αγωγή με την ενστάλαξη ειδικών κολλύριων, απαιτείται για τουλάχιστον 20 ημέρες, στο μάτι που έγινε η επέμβαση.
  • Το τρίψιμο, ο τραυματισμός ή η εξωτερική πίεση του ματιού.
  • Ο ερεθισμός του οφθαλμού (από ατμό, καπνό, ψύχος, πτητικές ουσίες, μακιγιάζ, κα).
  • Το έντονο σφίξιμο όπως βήχας, δυσκοιλιότητα, σκύψιμο, άρση βάρους, γυμναστική, σεξ κα.
  • Η επαφή με πιθανούς λοιμογόνους παράγοντες ή ρυπαρά περιβάλλοντα όπως μικρά παιδιά, ζώα, σκόνη, ακαθαρσίες, χώματα κα.
  • Η άμεση επαφή με το νερό κατά το λούσιμο (προτείνεται η χρήση λουτήρα κομμωτηρίου) ή το κολύμπι.
  • Με τη συμπλήρωση 30 ημερών γίνεται οφθαλμολογική επανεξέταση για εκτίμηση της καταστάσεως και τη συνταγογράφηση γυαλιών εφόσον απαιτείται.

Laser Διαθλαστικών Επεμβάσεων

Σήμερα η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπίας , πρεσβυωπίας, αστιγματισμού) με τη χρήση των laser, αποτελεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση, για όσους δε μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον τα γιαλιά ή τους φακούς επαφής τους, είτε για ιατρικούς είτε για αισθητικούς λόγους.

Προσπάθειες γίνονται ακόμα και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με την χρήση των laser, με απώτερο στόχο την απόκτηση και ικανοποιητικής κοντινής όρασης για την πλήρη απαλλαγή των ασθενών από τα γιαλιά ή/και τους φακούς επαφής τους.

Η διαθλαστική χειρουργική βασίζεται στην ιδέα, ότι η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα με την εξάχνωση ιστού που προκαλείται με το excimer laser, μπορεί να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού

Έτσι , το ηλεκτρονικά κατευθυνόμενο laser εξάχνωσης (excimer laser), με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού που επεξεργάζεται τα δεδομένα ενός ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου:

«Σμιλεύει» τον κερατοειδή χιτώνα μεταβάλλοντας το σχήμα και την καμπυλότητα – κυρτότητά του
Τροποποιεί κατάλληλα τη διαθλαστική δύναμή του

  • Ενδείξεις διαθλαστικών επεμβάσεων

Υποψήφιοι για τη διενέργεια διαθλαστικής επέμβασης με laser θεωρούνται οι ασθενείς που:

-Έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα και δεν ανέχονται πλέον τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής για αισθητικούς ή ιατρικούς λόγους.
-Έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.
-Έχουν σταθερή όραση κατά τον τελευταίο χρόνο (αλλαγή μεγαλύτερη της μισής διοπτρίας είτε στο σφαίρωμα είτε στον κύλινδρο τον τελευταίο χρόνο είναι απαγορευτική).
-Δεν έχουν συστηματική νόσο π.χ σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του συνδετικού ιστού, ατοπία.
-Δεν βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας.
-Δεν πάσχουν από χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις (ιστορικό οφθαλμικού έρπη ζωστήρ, βαριά ξηροφθαλμία, κερατόκωνο, λαγόφθαλμο, παθήσεις αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα κλπ).
-Έχουν ηλικία μικρότερη των 40 χρονών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κύριος λόγος δυσαρέσκειας των ασθενών μετά από κάποια διαθλαστική επέμβαση δεν είναι κάποια επιπλοκή, αλλά οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν από την επέμβαση, γι’αυτό πρέπει να αποσαφηνίζεται στον υποψήφιο ‘ότι η διαθλαστική επέμβαση δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη οπτική οξύτητα από τη καλύτερα διορθούμενη με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής

  • Οι μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες 20 ημέρες περιλαμβάνουν:

-Συχνή ενστάλαξη κολλυρίων σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού (αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, κορτικοστεροειδών, μη στεροειδων αντιφλεγμονωδών και τεχνητών δακρύων).
-Αποφυγή τριψίματος κι ερεθισμών των ματιών (καπνού, σαπουνιού).
Αποφυγή άμεσης επαφής με νερό (κολύμβησης, πλυσίματος / λούσιμο με ανοικτά μάτια).
-Αποφυγή οδήγησης και παρατεταμένης ενασχόλησης με Η/Υ ή τηλεόραση.
-Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο (χρήση γυαλιών ηλίου στην ύπαιθρο).

 

  • Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο προεχγειρητικός έλεγχος στη διαθλαστική χειρουργική, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι απαραίτητος, όχι μόνο για την επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής, αλλά και για τον ακριβή προγραμματισμό της θεραπείας με το excimer laser για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και τυπικά πρέπει να περιλαμβάνει:

-Κατάλληλη επιλογή ασθενούς (προσδοκίες από επέμβαση, κοινωνικό προφίλ).
-Πλήρες ιατρικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.
-Οφθαλμολογικό ιστορικό.
-Έλεγχος οπτικής οξύτητας (με ή χωρίς διόρθωση και με κυκλοπληγία).
-Έλεγχος κορικών αντανκλαστικών και διαμέτρου κόρης.
-Βιομικροσκοπική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία.
-Τονομέτρηση (μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης).
-Βυθοσκόπηση υπό μυδρίαση (οπισθίου ημιμορίου).
-Έλεγχο οφθαλμοκινητικότητας και στραβισμού.
-Wavefrontτοπογραφία κερατοειδούς ( διεξοδικός έλεγχος της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή χιτώνα).
-Παχυμετρία (Εκτίμηση του πάχους του κερατοειδούς, στοιχείο απαραίτητο για την επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής).
-Εκτίμηση ξηροφθαλμίας.
-Ενδοθηλιοσκόπηση (μέτρηση αριθμού ενδοθηλιακων κυττάρων κερατοειδούς)
-Ενημέρωση του ασθενούς και συμπλήρωση απ αυτόν του εντύπου συγκατάθεσδης.

Οι χρήστες μαλακών φακών επαφής θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν τους φακούς τους τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τον έλεγχο και οι χρήστες ημίσκληρων τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν.

  • Την ημέρα της επέμβασης

-Αφιερώστε την ημέρα αποκλειστικά στον εαυτό σας
-Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μάσκαρα, τα αρώματα.
-Καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ.
-Φορέστε άνετα ρούχα.
-Φροντίστε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα.
-Φροντίστε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο.
-Πριν την εξέταση, αν υπάρξει λόγος, μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι, για να αισθανθείτε πιο άνετα.

  • Επιπλοκές Laser διαθλαστικών επεμβάσεων

-Λοιμώξεις
-Εκτασία (πιο συχνή στη Lasik)
-Ξηροφθαλμία (πιο συχνή στη Lasik)
-Θολερότητες κερατοειδούς (haze) – πιο συχνή στην PRK
-Οπτικές εκτροπές (δυσκολία όρασης τις βραδινές ώρες)
-Υπέρ ή Υπό διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος
-Επιθηλιακά ελλείμματα και διηθήσεις
-Υπερτονία λόγω χρήσης κολλυρίων κορτιζόνης

  • Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή / PRK

Με τον όρο αυτό αναφέρονταί οι διαθλαστικές επεμβάσεις κατά τις οποίες γίνεται εφαρμογή excimer laser στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς κατόπιν απομάκρυνσης του επιθηλίου του.

Πλενονεκτήματα PRK

Η PRK χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς:

-Με κίνδυνο τραυματισμού πχ μποξέρ
-Με μεγάλη διάμετρο κόρης
-Με βαθύ κόγχο
-Με λεπτό κερατοειδή (μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης εκτασίας κερατοειδούς και παραμονή μεγαλύτερου πάχους κερατοειδούς που συμβάλει στην βιομηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς και δίνει τη δυνατότητα επανεπέμβασης αν χρειαστεί).
-Με χρόνια βλεφαρίτιδα
-Με υποτροπιάζουσες διαβρώσεις επιθηλίου κερατοειδούς
-Με ήπια ξηροφθαλμία

  • Ενδοστρωματική Laser Κερατοσμίλευση / LASIK

Η μέθοδος της lasik συνδυάζει την τομή επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς (κερατοειδικός κρημνός ή FLAP), με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος, και σε δεύτερο χρόνο την φωτοαποδόμηση με excimer laser των βαθύτερων στρωμάτων του κερατοειδούς, με τελικό αποτέλεσμα την αλλαγή της καμπυλότητας του και τη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας. Στο τέλος ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα.

Πλεονεκτήματα  LASIK

-Γρήγορη και άνετη ανάρρωση
-Απουσία άλγους
-Μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής και χορήγησης στεροειδών
-Άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
-Απουσία δακρύρροιας – φωτοφοβίας
-Απουσία haze
-Άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
-Σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές -διορθώσεις.
-Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης

  • FETMOSECOND Laser Κερατοσμίλευση / FETMO LASIK

Αποτελεί την εξέλιξη και τελειότερη εκδοχή της μεθόδου Lasik. Εδώ η δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού (flap) δεν γίνεται με το μηχανικό μικροκερατοτόμο αλλά με τη χρήση ενός υψηλής συχνότητας femtosecond laser, το οποίο παράγει ασφαλώς και σε προκαθοριζόμενο εστιακό βάθος του κερατοειδικού στρώματος μικροφυσαλίδες αέρα, που συναθροιζόμενες διαχωρίζουν αυτόματα τον κρημνό χωρίς τη χρήση μηχανικού νυστεριού (μικροκερατοτόμου).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ζ-LASIK

-Διαρκεί μόνο λίγα λεπτά σε κάθε μάτι κι έτσι ο χρόνος επαφής του laser με το μάτι είναι ελάχιστος.
-Είναι ανώδυνη.
-Η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Z-LASIK είναι σχεδόν 100 φορές λιγότερη απ’ ότι σε άλλες επεμβάσεις laser. Έτσι η Z-LASIK είναι ηπιότερη για τον ιστό του κερατοειδούς και αποτρέπει προσωρινές φλεγμονές από αντίδραση των ματιών.
-Έχει λιγότερες παρενέργειες όπως ξηροφθαλμία, μειωμένη νυχτερινή όραση ή haloes (δαχτυλίδια φωτός που περιβάλλουν σημειακές πηγές φωτισμού).
-Έχει μικρότερο χρόνο αποκατάστασης της όρασης. Έτσι ο ασθενής μπορεί να δει καλά, σχεδόν με το πέρας της επέμβασης.

 

 

Πρεσβυωπια και laser

Η πρεσβυωπία είναι το αποτέλεσμα της βαθμιαίας με τη πάροδο τη ηλικίας ελάττωσης του εύρους της προσαρμογής. Αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, αλλά ξεκινά να δημιουργεί προβλήματα στην ηλικία των 40-45 χρονών, οπότε και οι ασθενείς δυσκολεύονται να δουν καθαρά σε κοντινή απόσταση (30-40cm).

Η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία του οφθαλμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της πρεσβυωπίας με excimer laser δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

A. ΜΕΘΟΔΟΣ MONOVISION

Εφαρμόζεται από τον διαθλαστικό χειρουργό όταν κάποιος υποψήφιος, εκτός από την διόρθωση της μακρινής όρασης χρειάζεται βοήθεια και στην κοντινή ακριβώς επειδή ξεκινάει η πρεσβυωπία. Έτσι ο ένας οφθαλμός διορθώνεται για ευκρινή μακρινή όραση και ο έτερος οφθαλμός για κοντινή ευκρινή όραση. Η τεχνική αυτή δημιουργεί δύο διαφορετικά βάθη εστίασης, παρέχοντας θεωρητικά ικανοποιητική όραση τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση.

Όμως η τεχνική Monovision δεν είναι κατάλληλη για όλους τους διαθλαστικούς ασθενείς που έχουν να αντιμετωπίσουν την πρεσβυωπία, αφού αρκετοί δυσκολεύονται στο να συνηθίσουν να έχουν διαφορετική ικανότητα προσαρμογής σε κάθε μάτι. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο, πριν ένας υποψήφιος υποβληθεί σε Monovision με excimer laser, να δοκιμάσει με φακούς επαφής την διαθλαστική κατάσταση, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι μετεγχειρητικά μπορεί να προσαρμοστεί.

B. ΜΕΘΟΔΟΣ PRESBY-LASIK

Η μέθοδος βασίζεται στις αρχές λειτουργίας των πολυεστιακών ενδοφακών.

Παρομοιάζεται σαν ένα πολυεστιακό laser (multifocal laser) και χρησιμοποιείται σε διαθλαστικούς ασθενείς που εκτός από την αντιμετώπιση των κοινών διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία ,αστιγματισμός), επιθυμούν να αντιμετωπίσουν και την πρεσβυωπία. Στο πρεσβυωπικό lasik, χάρη στη φωτοαποδόμηση που επιτελείται με το excimer laser, δίδεται η δυνατότητα στον κερατοειδή να παρουσιάζει ζώνες διαφορετικής διαθλαστικής ισχύος. Έτσι ο κερατοειδής αποκτά ένα διαθλαστικό προφίλ χάρη στο οποίο επιτυγχάνεται βέλτιστη μακρινή οπτική οξύτητα και ταυτόχρονα αντιρροπείται η ελαττωμένη ικανότητα προσαρμογής.

Γ. KAMRA (Acufocus, Irvine,Ca,USA)

Είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ενδοκερατοειδικό ένθεμα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στο φαινόμενο του στενοπτικού δίσκου. Πρόκειται για δίσκο που φέρει κεντρικό άνοιγμα το οποίο επιτρέπει τη διέλευση μόνο των κεντρικών, παραξονικών ακτινών φωτός. Οι περιφερικές ακτίνες φωτός δημιουργούν κύκλο σύγχυσης στον αμφιβληστροειδή, κι επομένως η παρεμπόδιση της διέλευσής τους αυξάνει το βάθος πεδίου και την ανάλυση του ειδώλου.

Το ένθεμα τοποθετείται στη μη επικρατή οφθαλμό με τη δημιουργία στρωματικού τούνελ με τη βοήθεια μικροκερατοτόμου ή του femtosecondlaser.

 

 

επεμβαση γλαυκωματος

Το γλαύκωμα, προκαλείται από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση η οποία καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο και οδηγεί σταδιακά στην έκπτωση των οπτικών πεδίων και στην απώλεια της όρασης.

Παρά τη μεγάλη αποτελεσματικότητα των αντιγλαυκωματικών φαρμάκων, ορισμένες φορές η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αρκετή για να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές είτε χειρουργικέs είτε με τη χρήση laser, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η απορροή του υδατοειδούς υγρού από τον οφθαλμό.

Χειρουργκιή αντιμετώπιση γλαυκώματος:

H τραμπεκουλεκτομή θεωρείται η πιο διαδομένη από όλες τις αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις.

Στόχος της επέμβασης είναι η δημιουργία μιας διόδου αποχετεύσεως του υδατοειδούς υγρού, από το μπροστινό μέρος του ματιού και μέσω των στοιβάδων του ματιού, στο χώρο κάτω από τον επιπεφυκότα, δημιουργώντας μια Διηθητική Αμπούλα, όπου και παραμένει προσωρινά μέχρι την απορρόφηση του από τα περιβάλλοντα αγγεία. Το μέγεθος και η λειτουργία της αμπούλας καθορίζει και τη μακροχρόνια επιτυχία της επέμβασης.

Επιπλοκές όπως:

-Αιμορραγία.
-Υπερβολική αποχέτευση υγρού – αθαλαμία.
-Μετεγχειρητικής φλεγμονώδους αντίδρασης εντός του οφθαλμού
-Θολή όραση.
-Υπερβολική ουλοποίηση στη περιφέρεια του επιπεφυκότα, κλείσιμο ή διατήρηση της αμπούλας μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της αποχέτευσης των υγρών μετά από τη χειρουργική επέμβαση, οπότε μπορεί να είναι αναγκαία μια δεύτερη επέμβαση.

Μετεγχειρητικά:

Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί σε καθημερινές δραστηριότητες όπως διάβασμα, περπάτημα, τηλεόραση, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ωστόσο, για τις πρώτες 4 – 5 εβδομάδες μετά το χειρουργείο προτείνεται η αποφυγή:

-Έντονης σωματικής άσκησης ή επίκυψης,
-Άρσης βάρους μεγαλύτερου των 2-3 κιλών,
-Της επαφής του ματιού με ερεθιστικούς ή μολυσματικούς παράγοντες

Στο χειρουργημένο μάτι γίνεται διακοπή όλων των αντι-γλαυκωματικών κολλυρίων και ενσταλλάζονται προληπτικά σταγόνες από ένα αντιβιοτικό κολλύριο και από ένα αντιφλεγμονώδες κολλύριο 4 φορές την ημέρα (έκαστο) για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο.

 

  • Άλλες χειρουργικές τεχνικές

1. Η εμφύτευση τεχνητών βαλβίδων από διάφορα υλικά όπως σιλικόνη, με συνηθέστερη τη βαλβίδα τύπου Ahmed.
Εισάγουμε ένα σωληνίσκο μέσα στον οφθαλμό ο οποίος διοχετεύει το υδατοειδές υγρό που ο οφθαλμός συνεχώς παράγει σε μια αμπούλα υπό τον επιπεφυκότα. Στο κύκλωμα παρεμβάλλεται ένας βαλβιδικός μηχανισμός που παρέχει τη δυνατότητα της ελεγχόμενης εκροής του υδατοειδούς υγρού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα υπερβολικής απομάκρυνσής του και να επιτυγχάνονται σταθερότερα επίπεδα ενδοφθάλμιας πίεσης.

2. Η καναλοπλαστική. Σε αυτή τη νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική διάνοιξης της αποχετευτικής οδού του ματιού, εκτελείται μια πολύ μικρή τομή, μέσα από την οποία εισέρχεται ένας μικρός καθετήρας που προωθείται στο βασικό αποχετευτικό κανάλι του ματιού. Στη συνέχεια, ένα υλικό με τη μορφή γέλης ενίεται μέσα στο αποχετευτικό κανάλι με σκοπό τη διαστολή του. Ένα λεπτό ράμμα ακολουθεί τον μικροκαθετήρα στην κυκλική του πορεία μέσα στο κανάλι, το οποίο μετά την αφαίρεση του καθετήρα σφίγγεται, ώστε να τεντώσει το κανάλι και να το διατηρήσει μόνιμα ανοικτό. Η λογική της μεθόδου θυμίζει τη διάνοιξη των αρτηριών με μπαλονάκι απ’ τους αγγειοχειρουργούς.

Αντιμετώπιση Γλαυκώματος με Laser

Κατά την αντιμετώπιση του γλαυκώματος με Laser, χρησιμοποιούμε τις ιδιότητες της φωτεινής ακτινοβολίας (Laser) και στοχεύουμε το σύστημα απορροής του οφθαλμού. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η αντίσταση ροής του υδατοειδούς υγρού που το μάτι συνεχώς παράγει και μειώνεται η πίεση χωρίς την πραγματοποίηση οποιασδήποτε τομής στον οφθαλμό.

Στο Χρόνιο απλό γλαύκωμα (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας)

Οι ακτίνες Laser δρουν απευθείας στο αποχετευτικό σύστημα της γωνίας του προσθίου θαλάμου, προκαλώντας του δομικές αλλαγές του διηθητικού ηθμού που αυξάνουν την αποτελεσματικότητά του.

Υπάρχουν δύο τεχνικές:

-Η παραδοσιακή Argon Laser Trabelucoplasty (ALT),
-Η νεότερη Selective Laser Trabeculoplasty (SLT) που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένα μη θερμικό και μη επεμβατικό laser που δεν διαταράσσει τους ιστούς στο αποχετευτικό σύστημα του ματιού και μπορεί να επαναληφθεί σε περιπτώσεις υποτροπής.

Έχει σαν στόχο ειδικά κύτταρα χρωστικής στον πάσχοντα οφθαλμό. Αντιδραστικά τα κύτταρα αυτά ξαναδημιουργούνται και η διαδικασάι αυτή βελτιώνει το μηχανισμό αποχέτευσης του οφθαλμού με αποτέλεσμα τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Το SLT μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση κατά μέσο όρο 25-30% στο 75-85% των ασθενών που υποβάλλονται στην θεραπεία.

Το SLT μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς:

Με οφθαλμική υπερτονία, με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, με ψευδοαποφωλιδοτικό ή χρωστικό γλαύκωμα ή με αλλεργία στα αντιγλαυκωματικά φάρμακα που επιθυμούν να διακόψουν/ ελαττώσουν τα αντιγλαυκωματικά κολλύρια

Στο Οξύ γλαύκωμα (όπου η γωνία είναι κλειστή)

Με ειδικό laser δημιουργείται μία οπή στην ίριδα (ιριδοτομή), δημιουργώντας έτσι μια εναλλακτική οδό κυκλοφορίας του υδατοειδούς υγρού στο μάτι, με σκοπό να παρακάμψουμε την κλειστή γωνία του προσθίου θαλάμου (δια μέσου της οποίας φυσιολογικά παροχετεύεται το υδατοειδές υγρό από το μάτι).

 

 

 

Χειρουργική Αντιμετώπιση Χαλαζίου

Χειρουργική Αντιμετώπιση Πτερυγίου

Τα Διαδοχικά Στάδια Της Επέμβασης Είναι Τα Ακόλουθα:
-Η επέμβαση εκτελείται σε άσηπτο χειρουργικό περιβάλλον, με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων.
-Αρχικά γίνεται απολύμανση της περιοχής με διάλυμαbetadine κι ο ασθενής σκεπάζεται με αποστειρωμένο πεδίο που φέρει οπή.
-Εκτελείται τοπική αναισθησία με χρήση σταγόνων, γέλης ή ένεση ξυλοκαϊνης υποδερμικά δίπλα στην κύστη.
-Συνήθως γίνεται αναστροφή του βλεφάρου με ειδικό χειρουργικό εργαλείο, προκειμένου να ακολουθήσει εσωτερική διατομή του βλεφαρικού επιπεφυκότα με νυστέρι προκειμένου να αδειάσει το πυώδες περιεχόμενο της κύστης.
-Εναλλακτικά σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αναγκαστική πρόσθια προσπέλαση και διάνοιξη του αποστήματος σε εμφανή θέση του δέρματος του βλεφάρου.
-Με ειδικά κοχλιάρια γίνεται απόξεση του τοιχώματος της κύστεως.
-Ακολουθεί αφαίρεση του αναστροφέα βλεφάρου και τοπικός καθαρισμός με ενστάλαξη διαλύματοςbetadine εντός της κύστεως που παραμένει ανοικτή στο βλεννογόνο.
-Αν η προσπέλαση ήταν πρόσθια / εμφανής, τοποθετούνται 2-3 επιδερμικά ράμματα (που αφαιρούνται μία περίπου εβδομάδα μετά την επέμβαση).

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τοποθέτηση μικτής οφθαλμικής αλοιφής αντιβιοτικού / κορτικοστεροειδούς εντός του οφθαλμού και πιεστική επίδεσή του για την αποφυγή αιμορραγίας. Η πιεστική επίδεση αφαιρείται στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Μετά το πέρας της διαδικασίας συνιστάται η λήψη ενός ήπιου αναλγητικού (πχ παρακεταμολη) σε ενδεχόμενο ήπιου πόνου και εφαρμόζεται πιεστική επίδεση στον χειρουργημένο οφθαλμό.

Μετά από λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί:

-Να αφαιρέσει τον πιεστικό επίθεσμο.
-Να καθαρίσει το μάτι προσεκτικά από πιθανά υπολείμματα αίματος ή άλλων εκκρίσεων με μια καθαρή γάζα μιας χρήσης βρεγμένη με αποστειρωμένο ορό.
-Να παρατηρήσει οίδημα, ερυθρότητα ή και αιμάτωμα (μελάνιασμα) της περιοχής. -Τα συμπτώματα αυτά φυσιολογικά υποχωρούν προοδευτικά λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Συνήθως είναι αναγκαία η φαρμακευτική κάλυψη του ασθενούς για 7-10 ημέρες με:

-Τοπική χρήση μικτών κολλυρίων κι οφθαλμικών αλοιφών (αντιβιοτικών / κορτικοστεροειδών).
-Συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

Το πτερύγιο είναι ένα τριγωνικό στρώμα ινοαγγειακού ιστού, το οποίο εισδύει από τον επιπεφυκότα στον κερατοειδή (το διάφανο πρόσθιο μέρος του ματιού). Εμφανίζεται συνήθως στη μεσοβλεφάρια σχισμή, στην έσω γωνία του ματιού (ρινικά). Αναπτύσσεται αργά και όταν μεγαλώσει, εκτός από την αντιαισθητική του πλευρά, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην όραση, (π.χ. αίσθηση ξένου σώματος, αστιγματισμό).

Ποιά είναι τα κυριότερα αίτια;

Δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως οι αιτίες που προκαλούν το πτερύγιο. Ωστόσο αυτή η εκφυλιστική αλλοίωση του επιπεφυκότα οφείλεται κυρίως σε αυξημένη έκθεση στον ήλιο (υπεριώδης ακτινοβολία), στην ξηρασία και στη σκόνη.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Το πτερύγιο αντιμετωπίζεται ως εξής:

Εάν το πτερύγιο είναι μικρό, δεν απαιτείται καμία θεραπεία. Αν είναι μεγαλύτερο, η αντιμετώπιση γίνεται:

-Τοπικά: Mε χρήση ειδικών κολλυρίων και αλοιφών (σε περίπτωση φλεγμονής, ερυθρότητας ,αίσθηση ξένου σώματος).
-Χειρουργικά: H χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται είτε για κοσμητικούς λόγους (αν το πτερύγιο είναι μεγάλο, επεκτείνεται και προκαλεί δυσμορφία και αστιγματισμό), είτε σε περιπτώσεις που απειλείται ο οπτικός άξονας με εξασθένιση της όρασης.

Ποια είναι η χειρουργική επέμβαση για το πτερύγιο;

Γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Το μάτι αναισθητοποιείται με σταγόνες και μια ένεση. Γίνεται απόξεση του πτερυγίου από τον κερατοειδή και τον σκληρό χιτώνα (το λευκό του ματιού). Ένα κομμάτι του επιπεφυκότα κάτω από το άνω βλέφαρο αφαιρείται και μεταμοσχεύεται επάνω στον γυμνό σκληρό χιτώνα, αλλά ο κερατοειδής χιτώνας αφήνεται να επουλωθεί από μόνος του. Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα, αλλά θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2 εβδομάδες. Ο οφθαλμός θα πρέπει να καλύπτεται με ένα οφθαλμικό κάλυμμα για τις πρώτες 24 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Οι επεμβάσεις είναι καλά ανεκτές από τους ασθενείς και παρά την όποια ενόχληση τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά τις πρώτες 48 ώρες από την επέμβαση.
Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σταγόνες στο μάτι μόλις αφαιρεθεί ο επίδεσμος. Αυτές οι σταγόνες πρέπει να συνεχιστούν για αρκετές εβδομάδες.
Ο οφθαλμός ενδέχεται να είναι ερεθισμένος για λίγες μέρες. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για την ύφεση πιθανού άλγους στον οφθαλμό.

Τι προβλήματα μπορεί να υπάρχουν μετά την επέμβαση;

-Άλγος: Αυτό θα πρέπει να ηρεμήσει μέσα σε λίγες ημέρες με παυσίπονα.
-Ερυθρότητα: Το μάτι μπορεί να φαίνεται πιο κόκκινο για λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά θα βελτιωθεί σταδιακά με το χρόνο.
-Υποτροπή: Σημειώνεται πως παρά τη σωστή χειρουργική αφαίρεση, το πτερύγιο είναι εφικτό να υποτροπιάσει κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. Για τη μείωση του ποσοστού υποτροπής, σήμερα χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα, τα μοσχεύματα επιπεφυκότα, η αμνιακή μεμβράνη, και οι αντιμεταβολίτες (κυρίως η μιτομυκίνη c). Τελευταία χρησιμοποιήθηκαν και αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF), κυρίως το bevacizumab, με ένεση στον επιπεφυκότα μετά την εξαίρεση του πτερύγιου, με αντικρουόμενα όμως αποτελέσματα.

cross linking κερατοειδους

Τα τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση του κερατοκώνου κι άλλων εκτατικών βλαβών του κερατοειδούς, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία μία νέα επεμβατική διαδικασία η οποία ονομάζεται διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου (corneal cross linking), η οποία καθιστά πιο άκαμπτο τον κερατοειδή, κι έτσι επιβραδύνει ή και αναστέλλει την εξέλιξή του.

Τεχνική:

Συνήθως, μετά την αφαίρεση του κερατοειδικού επιθηλίου (epi-off) ή και μερικές φορές χωρίς αφαίρεση (epi-on), ενσταλάζετε ριβοφλαβίνη (Βιτ Β2) στον κερατοειδή, κάθε 2-3min για 30min. Ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A για άλλα 30min, ενώ ενδιάμεσα κάθε 2-3 min εξακολουθεί η ενστάλαξη της ριβοφλαβινης.

Η ενεργοποίηση της ριβοφλαβίνης από την UV-A ακτινοβολία, οδηγεί στη δημιουργία ομοιοπολικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων κολλαγόνου του στρώματος (διασύνδεση ινών) που οδηγεί στην ακαμψία του κερατοειδή.

Ενδείξεις – Αντενδείξεις:

-Εξελισσόμενος ήπιος ή μέτριος κερατόκωνος (προεγχειρητικές κερατομετρικές ενδείξεις <58,00D)

-Ηλικία ασθενούς <40 χρονών.
-Πάχος κερατοειδούς > 400μm (μετά την αφαίρεση του επιθηλίου).

Ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο δεν πρέπει να υποβάλλονται στη θεραπεία αυτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η μεταμόσχευση κερατοειδούς

Η εγκυμοσύνη περιορίζει την επίδραση της crosslinking και μπορεί να επιδεινώσει την εκτασία του κερατοειδούς. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη.

Η σοβαρή ξηροφθαλμία και η ερπητική κερατίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα πριν την διενέργεια του crosslinking.

Επιπλοκές:

Η υπεριώδης UV-A ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε κερατοειδή, ίριδα, φακό και αμφιβληστροειδή.

Σπάνια έχουν συμβεί σοβαρές φλεγμονώδεις αντιδράσεις μέσα σε 24 ώρες μετά τη θεραπεία με UV–A, με τους ασθενείς να αναπτύσσουν ιρίτιδα, ιζήματα κερατοειδούς και οίδημα κερατοειδούς.

Haze στο στρώμα του κερατοειδούς μπορεί να παρατηρηθεί μετά το crosslinking, το οποίο ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με τοπικά στεροειδή, υποστρέφοντας μέσα σε 6 μήνες έως ένα χρόνο.

Οι μελέτες δείχνουν:

-Αναχαίτιση του εξελισσόμενου, ήπιου ή μέτριου κερατόκωνου, συχνά με κάποια υποστροφή στην κυρτότητα του κερατοειδούς.
-Σταθερότητα του αποτελέσματος για τουλάχιστον 5έτη.

Εξειδικευμένες Επεμβάσεις

  • Επεμβάσεις Οπίσθιου Ημιμορίου:

-Οπίσθια Υαλοειδεκτομή
-Αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικών μεμβρανών
-Αντιμετώπιση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς
-Αντιμετώπιση οπών ωχράς κηλίδας

  • Επεμβάσεις Παιδοοφθαλμολογίας και Στραβισμού:

-Χειρουργική αντιμετώπιση στραβισμού
-Αποφράξεις ρινοδακρυϊκού πόρου

  • Επεμβάσεις Αισθητικής Βλεφαροπλαστικής

-Διόρθωση εντροπίου / εκτροπίου
-Αντιμετώπιση βλεφαρόπτωσης
-Ενέσεις Botox

 

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά