Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Εφαρμογή Φακών Επαφής

Γενικές Πληροφορίες για τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής είναι λεπτοί, κυρτοί, διαφανείς δίσκοι, διαμέτρου συνήθως 12-14 χιλιοστών, οι οποίοι εφαρμόζουν στην εμπρός επιφάνεια του ματιού (δηλαδή στον κερατοειδή χιτώνα), για να διορθώσουν, όπως και τα γυαλιά οράσεως, την όραση σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλαδή με μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία.

Για να εφαρμόσει σωστά ένας φακός, θα πρέπει να έχει καμπυλότητα ανάλογη με εκείνη του συγκεκριμένου κερατοειδή. Συνήθως, ο κάθε φακός κατασκευάζεται σε δύο ή τρεις καμπυλότητες, αν και υπάρχουν και φακοί μιας (μονής) καμπυλότητας.

Οι φακοί επαφής πλεονεκτούν σε σχέση με τη διόρθωση με γυαλιά οράσεως στο εύρος του οπτικού πεδίου, στην ευκρίνεια της όρασης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας και στην αποφυγή τραυματισμών σε διάφορα ομαδικά παιχνίδια.

Χρησιμες Υπηρεσιες για τον Ασθενη

1. ΣΥΝΤΑΓΟΓΑΡΦΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ

 

2. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

3. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

4. LASER

Σημαντικές Πληροφορίες

Τύποι Φακών Επαφής

Φακοί Επαφής ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους:

-Σκληροί φακοί επαφής
Είναι ο πρώτος τύπος φακών επαφής που κατασκευάστηκε. Κατασκευάζονται από υδρόφοβο πλαστικό υλικό, που δεν επιτρέπει στο οξυγόνο να διαπερνά τον φακό. Η φροντίδα τους είναι πολύ απλή, αλλά το σημαντικότερο μειονέκτημά τους είναι η κακή οξυγόνωση του κερατοειδούς εξαιτίας του υλικού τους.
Ημίσκληροι φακοί επαφής ή Αεροδιαπερατοί
Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι χαρακτηρίζεται από την υψηλή διαπερατότητα στο οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τον κερατοειδή. Εξακολουθούν όμως και οι φακοί αυτοί να είναι υδρόφοβοι, και επομένως να μη διαβρέχονται από τα διαλύματα. Συνηθίζονται πιο δύσκολα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλους ή ανώμαλους αστιγματισμούς.

-Μαλακοί φακοί επαφής
Είναι οι πιο άνετοι στην εφαρμογή φακοί επαφής. Είναι κατασκευασμένοι από υδρόφιλο υλικό. Είναι πολύ καλά διαπερατοί στο οξυγόνο και γι’ αυτό μπορούν να φορεθούν όλη μέρα. Η περιεκτικότητά τους σε νερό, ανάλογα με το τύπο του μαλακού φακού, μπορεί να διαφέρει (συνήθως κυμαίνεται από 38% σε απλούς μαλακούς φακούς πρώτης γενιάς έως 60% σε φακούς σιλικόνης υδρογέλης νέας γενιάς).

Φακοί Επαφής ανάλογα με τη διάρκεια χρήσης τους:

-Ετήσιους: Είναι οι φακοί επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα χρόνο.
-Μηνιαίους: Είναι οι φακοί επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα μήνα.
-Εβδομαδιαίους: Είναι οι φακοί επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια έως δυο εβδομάδες.
-Ημερήσιους: Είναι οι φακοί επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία ημέρα.

Φακοί Επαφής ανάλογα με το τον τύπο της διόρθωσής τους:

Σφαιρικούς ή Ασφαιρικούς φακούς επαφής, για την αντιμετώπιση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας.
Αστιγματικούς φακούς επαφής, για την αμιγή διόρθωση του αστιγματισμού.
-Τορικούς φακούς επαφής, για διόρθωση μικτών βλαβών (υπερμετρωπίας, μυωπίας με αστιγματισμό).
Πολυεστιακούς φακούς επαφής, για διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών σε συνδυασμό με την πρεσβυωπία.

Υπάρχουν και άλλη τύποι φακών επαφής όπου είναι για ειδική χρήση.

Όπως οι θεραπευτικοί φακοί όπου τους χρησιμοποιούμε για την επούλωση τραυμάτων ή ελκών του κερατοειδή (μετεπεμβατικών και μη).

Οι έγχρωμοι φακοί όπου τους χρησιμοποιούμε για αισθητικούς λόγους για να αλλάξουμε του χρώμα των ματιών μας.

Κανόνες Υγιεινής και Φροντίδας Φακών Επαφής

Οι φακοί επαφής χρειάζονται καθαρισμό και απολύμανση κάθε φορά που βγαίνουν από το μάτι. Εάν δεν απολυμανθούν με σωστό τρόπο, βακτήρια και μύκητες μπορεί να αναπτυχθούν επάνω στους φακούς και να προκαλέσουν οφθαλμολογική λοίμωξη. Τα χέρια του χρήστη θα πρέπει να πλένονται και να στεγνώνονται με πετσέτα μιας χρήσης. Επίσης τα νύχια να είναι καθαρά, κοντά και περιποιημένα.
Οι φακοί επαφής, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν του μέγιστου χρονικού διαστήματος που προβλέπει ο κατασκευαστής τους. Δηλαδή να αφαιρούνται μετά από συνεχή χρήση 8 έως 10 ωρών. Θα πρέπει να φυλάσσονται στο ειδικό υγρό για τουλάχιστον 4 έως 6 ώρες. Επιπλέον όταν τα μάτια σας έχουν κάποια αλλεργία, είναι ταλαιπωρημένα, κόκκινα και κουρασμένα θα πρέπει να αποφύγετε την χρήση των φακών και να φορέσετε τα γυαλιά. Όταν κοιμάστε θα πρέπει οι φακοί να αφαιρούνται.
Όσον αφορά τις γυναίκες οι οποίες κάνουν χρήση καλλυντικών μαζί με την χρήση των φακών επαφής, θα πρέπει το μακιγιάζ να γίνεται αφού φορεθούν πρώτα οι φακοί και το μακιγιάζ να αφαιρείται πριν βγουν οι φακοί. Επίσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερη προσεκτική όταν κάνουμε χρήση καλλυντικών μαζί μα τους φακούς επαφής.

Σήμερα υπάρχουν διάφορα προϊόντα καθαρισμού για τους φακούς επαφής. Τα ειδικά υγρά καθαρισμού και η κατάλληλη θήκη φύλαξης μαζί με την τήρηση κανόνων υγιεινής είναι τα απαραίτητα για τους φακούς.

Τα υγρά καθαρισμού παρέχουν στο φακό βαθύ καθαρισμό, ενυδάτωση, συντήρηση και επαρκή λίπανση της επιφάνειας του για καλή ανεκτικότητα από τους χρήστες.

Οι θήκες φύλαξης των φακών επαφής έχουν πάνω την ένδειξη (R) Δεξί και (L) Αριστερό, για να μην μπερδεύονται οι φακοί κατά τη φύλαξή τους στο δεξί και αριστερό μάτι. Να καθαρίζουμε την θήκη πριν την τοποθέτηση του φακού μέσα στη θήκη και να χρησιμοποιούμε πάντα καινούριο διάλυμα (και όχι νερό βρύσης).

Τοποθέτηση Φακών Επαφής

Πριν την τοποθέτηση του φακού μας στο μάτι θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να τα σκουπίσουμε με χαρτί μιας χρήσεως κ όχι με πετσέτα που την χρησιμοποιήσαμε ξανά και που αφήνει χνούδια στα δάκτυλα μας. Καθόμαστε μπροστά σε έναν καθρέφτη, ενώ ο χώρος που βρισκόμαστε θα πρέπει να είναι φωτισμένος επαρκώς.
Ελέγχουμε την επιφάνεια του φακού (εσωτερική – εξωτερική).

Υπάρχουν δύο τρόποι:

1ος Τρόπος:
Βάζουμε στη χούφτα του χεριού μας τα φακό επαφής, στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό καθαρισμού. Ενώνουμε τα χείλη του φακού. Εάν ενωθούν είναι η σωστή καμπυλότητα ένα δεν ενωθούν είναι η λανθασμένη.

fakoi georgios lamprakis-xeirourgos oftalmiatros iaonnina

2ος Τρόπος:
Βάζουμε το φακό στο δείκτη μας .Η σωστή καμπυλότητα του φακού έχει σχήμα πιάτου, αν το γυρίσουμε ανάποδα στη λανθασμένη καμπυλότητα τα χείλη του φακού έχουν μια ελαφρά παραμόρφωση και ο φακός κάθεται σαν βάρκα και τα χείλη του φακού έχουν μία κλίση προς τα πάνω. Αν τυχόν βάλουμε ανάποδα το φακό θα το καταλάβουμε καθώς τις περισσότερες φορές ενοχλεί και η όραση είναι θολή.

fakoi georgios lamprakis xeirourgos oftalmiatros iaonnina 1

Στη συνέχεια βάζουμε το φακό στο δείκτη του δεξιού χεριού (και αντίστοιχα οι αριστερόχειροι στο αριστερό). Με το αριστερό χέρι τραβάμε τα ματόκλαδα του άνω βλεφάρου, με το παράμεσο δάχτυλο του δεξιού χεριού τραβάμε τα ματόκλαδα του κάτω βλεφάρου και κοιτάμε ευθεία τον καθρέφτη. Αν δε μπορούμε να κοιτάμε τον καθρέφτη κοιτάμε προς τα κάτω και βάζουμε το φακό στο μάτι ακουμπώντας τον κερατοειδή απαλά.

Το αντίστοιχο κάνουμε και με το αριστερό μάτι. Κοιτάξτε την διαδικασία εφαρμογής φακών επαφής με βάση τις παρακάτω εικόνες:

fakoi georgios lamprakis xeirourgos oftalmiatros iaonnina 2

Τέλος όταν τοποθετήσουμε τον φακό στο μάτι μας, επικεντρώνουμε το φακό επαφής με απαλό κλείσιμο των βλεφάρων μας και με ελαφρές μαλάξεις αυτών με τα δάχτυλα μας.

Εάν κατά την χρήση των φακών επαφής μας, παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα από τα παρακάτω:
Πόνο, ερεθισμό, Φαγούρα, υπερβολικό κοκκίνισμα, δυσανεξία, αλλαγή στην όραση, θόλωση όρασης, υπερβολικές ποσότητες δακρύων, μόλυνση
τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας.

Αφαίρεση Φακών Επαφής

Πριν την αφαίρεση του φακού μας από το μάτι μας, θα πρέπει να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να τα σκουπίσουμε με χαρτί μιας χρήσεως κ όχι με πετσέτα που την χρησιμοποιήσαμε ξανά και που αφήνει χνούδια στα δάκτυλα μας. Καθόμαστε μπροστά σε έναν καθρέφτη, ενώ ο χώρος που βρισκόμαστε θα πρέπει να είναι φωτισμένος επαρκώς.
Ξεκινάμε με το δεξί μάτι για να αποφύγουμε να μπερδέψουμε τους φακούς μας. Στην συνέχεια κοιτάμε το ταβάνι και κατεβάζουμε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό μας με το μεσαίο μας δάχτυλο.
Πλησιάζουμε προσεκτικά με το δείκτη μας το μάτι, μέχρι να ακουμπήσουμε το κάτω άκρο του φακού.
Γλιστράμε το φακό προς τα κάτω, έως το χαμηλότερο λευκό τμήμα του ματιού μας.
Πιέζουμε απαλά το φακό ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη και τον αφαιρούμε.
Τέλος αφού τραβήξουμε το φακό από το δεξί μας μάτι, το ίδιο κάνουμε κ στην συνέχεια για το αριστερό μας μάτι.

Εάν κατά την χρήση των φακών επαφής μας, παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα από τα παρακάτω:
Πόνο, ερεθισμό, Φαγούρα, υπερβολικό κοκκίνισμα, δυσανεξία, αλλαγή στην όραση, θόλωση όρασης, υπερβολικές ποσότητες δακρύων, μόλυνση
τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας.

eye-doctor-icon-6-1

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Φαρμάκων από τον Οφθαλμίατρο.

eye-doctor-icon-04

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Παρακλινικών Εξετάσεων από τον Οφθαλμίατρο.

eye-doctor-icon-9

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Γυαλιών από τον Οφθαλμίατροκαθώς και για την διαδικασία Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

eye-doctor-icon-04

ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΦΗΓΩΝ

Ενημερωθείτε για την Οφθαλμολογική Εξέταση των υποψήφιων οδηγών καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.

eye-doctor-icon-6-1

ΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Ενημεωθείτε για τα Όρια της αναγκαίας οπτικής οξύτητας των Στρατιωτικών Σχολών που σας ενδιαφέρουν.

eye-doctor-icon-04

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Χορηγηθείτε από το Οφθαλομολογικό Ιατρείο Ιατρικές Γνωματεύσεις και Πιστοποιητικά για Διαιτητές σε αθλητικούς αγώνες.

eye-doctor-icon-9

LASER

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά