Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Laser

Σήμερα η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπίας , πρεσβυωπίας, αστιγματισμού) με τη χρήση των laser, αποτελεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση, για όσους δε μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον τα γιαλιά ή τους φακούς επαφής τους, είτε για ιατρικούς είτε για αισθητικούς λόγους.

Προσπάθειες γίνονται ακόμα και για την επιτυχή αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας με την χρήση των laser, με απώτερο στόχο την απόκτηση και ικανοποιητικής κοντινής όρασης για την πλήρη απαλλαγή των ασθενών από τα γιαλιά ή/και τους φακούς επαφής τους.

Η διαθλαστική χειρουργική βασίζεται στην ιδέα, ότι η μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή χιτώνα με την εξάχνωση ιστού που προκαλείται με το excimer laser, μπορεί να διορθώσει το διαθλαστικό σφάλμα του οφθαλμού

Έτσι , το ηλεκτρονικά κατευθυνόμενο laser εξάχνωσης (excimer laser), με τη βοήθεια εξειδικευμένου λογισμικού που επεξεργάζεται τα δεδομένα ενός ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου:

-«Σμιλεύει» τον κερατοειδή χιτώνα μεταβάλλοντας το σχήμα και την καμπυλότητα κυρτότητά του
-Τροποποιεί κατάλληλα τη διαθλαστική δύναμή του

Χρησιμες Υπηρεσιες για τον Ασθενη

1. ΣΥΝΤΑΓΟΓΑΡΦΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ

 

2. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

3. ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

4. ΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Σημαντικές Πληροφορίες

Ενδείξεις Διαθλαστικών Επεμβάσεων

Υποψήφιοι για τη διενέργεια διαθλαστικής επέμβασης με laser θεωρούνται οι ασθενείς που:

-Έχουν κάποιο διαθλαστικό σφάλμα και δεν ανέχονται πλέον τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής για αισθητικούς ή ιατρικούς λόγους.
-Έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους.
-Έχουν σταθερή όραση κατά τον τελευταίο χρόνο (αλλαγή μεγαλύτερη της μισής διοπτρίας είτε στο σφαίρωμα είτε στον κύλινδρο τον τελευταίο χρόνο είναι απαγορευτική).
-Δεν έχουν συστηματική νόσο π.χ σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του συνδετικού ιστού, ατοπία.
-Δεν βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας.
-Δεν πάσχουν από χρόνιες οφθαλμικές παθήσεις (ιστορικό οφθαλμικού έρπη ζωστήρ, βαριά ξηροφθαλμία, κερατόκωνο, λαγόφθαλμο, παθήσεις αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα κλπ).
-Έχουν ηλικία μικρότερη των 40 χρονών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κύριος λόγος δυσαρέσκειας των ασθενών μετά από κάποια διαθλαστική επέμβαση δεν είναι κάποια επιπλοκή, αλλά οι υπερβολικές προσδοκίες που είχαν από την επέμβαση, Γι αυτό πρέπει να αποσαφηνίζεται στον υποψήφιο ‘ότι η διαθλαστική επέμβαση δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη οπτική οξύτητα από τη καλύτερα διορθούμενη με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής

Προεγχειρητικός Έλεγχος Διαθλαστικών Επεμβάσεων

Ο προεχγειρητικός έλεγχος στη διαθλαστική χειρουργική, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της επέμβασης. Είναι απαραίτητος, όχι μόνο για την επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής, αλλά και για τον ακριβή προγραμματισμό της θεραπείας με το excimer laser για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και τυπικά πρέπει να περιλαμβάνει:

-Κατάλληλη επιλογή ασθενούς (προσδοκίες από επέμβαση, κοινωνικό προφίλ).
-Πλήρες ιατρικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.
-Οφθαλμολογικό ιστορικό.
-Έλεγχος οπτικής οξύτητας (με ή χωρίς διόρθωση και με κυκλοπληγία).
-Έλεγχος κορικών αντανκλαστικών και διαμέτρου κόρης.
-Βιομικροσκοπική εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία.
-Τονομέτρηση (μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης).
-Βυθοσκόπηση υπό μυδρίαση (οπισθίου ημιμορίου).
-Έλεγχο οφθαλμοκινητικότητας και στραβισμού.
-Wavefrontτοπογραφία κερατοειδούς ( διεξοδικός έλεγχος της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή χιτώνα).
-Παχυμετρία (Εκτίμηση του πάχους του κερατοειδούς, στοιχείο απαραίτητο για την επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής).
-Εκτίμηση ξηροφθαλμίας.
-Ενδοθηλιοσκόπηση (μέτρηση αριθμού ενδοθηλιακων κυττάρων κερατοειδούς)
-Ενημέρωση του ασθενούς και συμπλήρωση απ αυτόν του εντύπου συγκατάθεσδης.
Οι χρήστες μαλακών φακών επαφής θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν τους φακούς τους τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τον έλεγχο και οι χρήστες ημίσκληρων τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν.

Την Ημέρα της Επέμβασης

-Αφιερώστε την ημέρα αποκλειστικά στον εαυτό σας
-Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μάσκαρα, τα αρώματα.
-Καθαρίστε καλά τα βλέφαρά σας το προηγούμενο βράδυ.
-Φορέστε άνετα ρούχα.
-Φροντίστε να έχετε ένα ελαφρύ πρόγευμα.
-Φροντίστε να συνοδεύεστε από κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο.
-Πριν την εξέταση, αν υπάρξει λόγος, μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι, για να αισθανθείτε πιο άνετα.

Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή / PRK

Με τον όρο αυτό αναφέρονταί οι διαθλαστικές επεμβάσεις κατά τις οποίες γίνεται εφαρμογή excimer laser στο πρόσθιο στρώμα του κερατοειδούς κατόπιν απομάκρυνσης του επιθηλίου του.

Ο διαχωρισμός της επιθηλιακής στιβάδας από την μεμβράνη του bowman γίνεται με διάφερες τεχνικές (πχ με χρήση αλκοόλης όπως στην τεχνική Lazek ή με μια μηχανική συσκευή – επικερατοτόμος- όπως στην Epi – Lasik). Στις τεχνικές αυτές το επιθήλιο διατηρείται σα κρημνός και επανατοποθετείται στην επιφάνεια του κερατοειδούς μετά την εφαρμογή του excimer laser.

Στην PRK όμως τεχνική δεν ξαναχρησιμοποιείται και απορρίπτεται. Μετά την εξάχνωση ιστού, στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί έναν θεραπευτικό φακό επαφής (με μηδενικούς βαθμούς). Ο φακός αυτός έχει την ιδιότητα να βοηθά στην επούλωση της μεμβράνης (το επιθήλιο αναγεννάτε) μέσα στα επόμενα 4 ή 5 24ωρα. Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται εντελώς ανώδυνη. Μετεγχειρητικά όμως ο ασθενής αντιμετωπίζει κάποιες ενοχλήσεις. Ωστόσο χορηγούνται ειδικά κολλύρια που βοηθούν στην αποκατάσταση.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ PRK

Η PRK χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς:

-Με κίνδυνο τραυματισμού πχ μποξέρ
-Με μεγάλη διάμετρο κόρης
-Με βαθύ κόγχο
-Με λεπτό κερατοειδή (μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης εκτασίας κερατοειδούς και παραμονή μεγαλύτερου πάχους κερατοειδούς που συμβάλει στην βιομηχανική σταθερότητα του κερατοειδούς και δίνει τη δυνατότητα επανεπέμβασης αν χρειαστεί).
-Με χρόνια βλεφαρίτιδα
-Με υποτροπιάζουσες διαβρώσεις επιθηλίου κερατοειδούς
-Με ήπια ξηροφθαλμία

Ενδρωστοματική Laser Κερατοσμίλευση / LASIK

Η μέθοδος της lasik συνδυάζει την τομή επιφανειακής στιβάδας του κερατοειδούς (κερατοειδικός κρημνός ή FLAP), με τη βοήθεια ενός ειδικού συστήματος που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος, και σε δεύτερο χρόνο την φωτοαποδόμηση με excimer laser των βαθύτερων στρωμάτων του κερατοειδούς, με τελικό αποτέλεσμα την αλλαγή της καμπυλότητας του και τη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας. Στο τέλος ο χειρουργός επανατοποθετεί το flap στη θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ LASIK

-Γρήγορη και άνετη ανάρρωση
-Απουσία άλγους
-Μικρή περίοδος φαρμακευτικής αγωγής και χορήγησης στεροειδών
-Άμεση επιστροφή του ασθενούς στα καθήκοντά του
-Απουσία δακρύρροιας – φωτοφοβίας
-Απουσία haze
-Άμεσα αποτελέσματα σε περίπτωση επανεπέμβασης (relift)
-Σταθερότητα αποτελέσματος ιδίως στις υπερμετρωπικές – αστιγματικές διορθώσεις.
-Μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης

FEΜΤΟSECOND Laser Κερατοσμίλευση / FETMO - LASIK

Αποτελεί την εξέλιξη και τελειότερη εκδοχή της μεθόδου Lasik. Εδώ η δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού (flap) δεν γίνεται με το μηχανικό μικροκερατοτόμο αλλά με τη χρήση ενός υψηλής συχνότητας femtosecond laser, το οποίο παράγει ασφαλώς και σε προκαθοριζόμενο εστιακό βάθος του κερατοειδικού στρώματος μικροφυσαλίδες αέρα, που συναθροιζόμενες διαχωρίζουν αυτόματα τον κρημνό χωρίς τη χρήση μηχανικού νυστεριού (μικροκερατοτόμου).

Τα femtosecondlaser μπορούν να επιτύχουν λεπτότερους και περισσότερο ομοιογενείς, ως προς το πάχος κρημνούς, σε σχέση με τους μηχανικούς μικροκερατοτόμους.

Ο μικρομερατοτόμος, οδηγούσε στη δημιουργία κρημνών με μεγαλύτερο πάχος περιφερικά και μικρότερο κεντρικά, σχήμα που προδιέθετε σε διάτρηση του κερατοειδούς δικήν κουμπότρυπας. Με το femtosecond laser ο κρημνός λαμβάνει επίπεδο σχήμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ασφάλεια και η ποιότητας της επέμβασης

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Ζ-LASIK

-Διαρκεί μόνο λίγα λεπτά σε κάθε μάτι κι έτσι ο χρόνος επαφής του laser με το μάτι είναι ελάχιστος.
-Είναι ανώδυνη.
-Η ενέργεια του laser που χρησιμοποιείται στη Z-LASIK είναι σχεδόν 100 φορές λιγότερη απ’ ότι σε άλλες επεμβάσεις laser. Έτσι η Z-LASIK είναι ηπιότερη για τον ιστό του κερατοειδούς και αποτρέπει προσωρινές φλεγμονές από αντίδραση των ματιών.
-Έχει λιγότερες παρενέργειες όπως ξηροφθαλμία, μειωμένη νυχτερινή όραση ή haloes (δαχτυλίδια φωτός που περιβάλλουν σημειακές πηγές φωτισμού).
-Έχει μικρότερο χρόνο αποκατάστασης της όρασης. Έτσι ο ασθενής μπορεί να δει καλά, σχεδόν με το πέρας της επέμβασης.

Επιπλοκές Laser Διαθλαστικών Επεμβάσεων

-Λοιμώξεις
-Εκτασία (πιο συχνή στη Lasik)
-Ξηροφθαλμία (πιο συχνή στη Lasik)
-Θολερότητες κερατοειδούς (haze) – πιο συχνή στην PRK
-Οπτικές εκτροπές (δυσκολία όρασης τις βραδινές ώρες)
-Υπέρ ή Υπό διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος
-Επιθηλιακά ελλείμματα και διηθήσεις
-Υπερτονία λόγω χρήσης κολλυρίων κορτιζόνης

Πρεσβυωπία και Laser

Η πρεσβυωπία είναι το αποτέλεσμα της βαθμιαίας με τη πάροδο τη ηλικίας ελάττωσης του εύρους της προσαρμογής. Αρχίζει από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, αλλά ξεκινά να δημιουργεί προβλήματα στην ηλικία των 40-45 χρονών, οπότε και οι ασθενείς δυσκολεύονται να δουν καθαρά σε κοντινή απόσταση (30-40cm).

Η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία του οφθαλμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία της πρεσβυωπίας με excimer laser δεν είναι τόσο εύκολη όσο εκείνη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

A. ΜΕΘΟΔΟΣ MONOVISION

Εφαρμόζεται από τον διαθλαστικό χειρουργό όταν κάποιος υποψήφιος, εκτός από την διόρθωση της μακρινής όρασης χρειάζεται βοήθεια και στην κοντινή ακριβώς επειδή ξεκινάει η πρεσβυωπία. Έτσι ο ένας οφθαλμός διορθώνεται για ευκρινή μακρινή όραση και ο έτερος οφθαλμός για κοντινή ευκρινή όραση. Η τεχνική αυτή δημιουργεί δύο διαφορετικά βάθη εστίασης, παρέχοντας θεωρητικά ικανοποιητική όραση τόσο σε μακρινή όσο και σε κοντινή απόσταση.

Όμως η τεχνική Monovision δεν είναι κατάλληλη για όλους τους διαθλαστικούς ασθενείς που έχουν να αντιμετωπίσουν την πρεσβυωπία, αφού αρκετοί δυσκολεύονται στο να συνηθίσουν να έχουν διαφορετική ικανότητα προσαρμογής σε κάθε μάτι. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο, πριν ένας υποψήφιος υποβληθεί σε Monovision με excimer laser, να δοκιμάσει με φακούς επαφής την διαθλαστική κατάσταση, προκειμένου να σιγουρευτεί ότι μετεγχειρητικά μπορεί να προσαρμοστεί.

B. ΜΕΘΟΔΟΣ PRESBY-LASIK

Η μέθοδος βασίζεται στις αρχές λειτουργίας των πολυεστιακών ενδοφακών.

Παρομοιάζεται σαν ένα πολυεστιακό laser (multifocal laser) και χρησιμοποιείται σε διαθλαστικούς ασθενείς που εκτός από την αντιμετώπιση των κοινών διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία ,αστιγματισμός), επιθυμούν να αντιμετωπίσουν και την πρεσβυωπία. Στο πρεσβυωπικό lasik, χάρη στη φωτοαποδόμηση που επιτελείται με το excimer laser, δίδεται η δυνατότητα στον κερατοειδή να παρουσιάζει ζώνες διαφορετικής διαθλαστικής ισχύος. Έτσι ο κερατοειδής αποκτά ένα διαθλαστικό προφίλ χάρη στο οποίο επιτυγχάνεται βέλτιστη μακρινή οπτική οξύτητα και ταυτόχρονα αντιρροπείται η ελαττωμένη ικανότητα προσαρμογής.

Γ. KAMRA (Acufocus, Irvine,Ca,USA)

Είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ενδοκερατοειδικό ένθεμα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στο φαινόμενο του στενοπτικού δίσκου. Πρόκειται για δίσκο που φέρει κεντρικό άνοιγμα το οποίο επιτρέπει τη διέλευση μόνο των κεντρικών, παραξονικών ακτινών φωτός. Οι περιφερικές ακτίνες φωτός δημιουργούν κύκλο σύγχυσης στον αμφιβληστροειδή, κι επομένως η παρεμπόδιση της διέλευσής τους αυξάνει το βάθος πεδίου και την ανάλυση του ειδώλου.

Το ένθεμα τοποθετείται στη μη επικρατή οφθαλμό με τη δημιουργία στρωματικού τούνελ με τη βοήθεια μικροκερατοτόμου ή του femtosecondlaser.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες 20 ημέρες περιλαμβάνουν:

-Συχνή ενστάλαξη κολλυρίων σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού (αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, κορτικοστεροειδών, μη στεροειδων αντιφλεγμονωδών και τεχνητών δακρύων).
-Αποφυγή τριψίματος κι ερεθισμών των ματιών (καπνού, σαπουνιού).
-Αποφυγή άμεσης επαφής με νερό (κολύμβησης, πλυσίματος / λούσιμο με ανοικτά μάτια).
-Αποφυγή οδήγησης και παρατεταμένης ενασχόλησης με Η/Υ ή τηλεόραση.
-Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο (χρήση γυαλιών ηλίου στην ύπαιθρο).

eye-doctor-icon-6-1

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Φαρμάκων από τον Οφθαλμίατρο.

eye-doctor-icon-04

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Παρακλινικών Εξετάσεων από τον Οφθαλμίατρο.

eye-doctor-icon-9

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΓΥΑΛΙΩΝ

Ενημερωθείτε για τη διαδικασία Συνταγογράφησης Γυαλιών από τον Οφθαλμίατροκαθώς και για την διαδικασία Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

eye-doctor-icon-04

ΕΞΕΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΦΗΓΩΝ

Ενημερωθείτε για την Οφθαλμολογική Εξέταση των υποψήφιων οδηγών καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους.

eye-doctor-icon-6-1

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Ενημερωθείτε από τον Οφθαλμίατρο για τον τύπο φακών επαφής που σας ταιριάζει, την φροντίδα των φακών καθώς και τη σωστή τοποθέτηση και αφαίρεσή τους.

eye-doctor-icon-04

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

Χορηγηθείτε από το Οφθαλομολογικό Ιατρείο Ιατρικές Γνωματεύσεις και Πιστοποιητικά για Διαιτητές σε αθλητικούς αγώνες.

eye-doctor-icon-9

ΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Ενημεωθείτε για τα Όρια της αναγκαίας οπτικής οξύτητας των Στρατιωτικών Σχολών που σας ενδιαφέρουν.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά