Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος
Υπερμετρωπία
Η Υπερμετρωπία είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Διαθλαστικής Συσκευής του Ματιού.
Τι είναι η Υπερμετρωπία;
Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία, όταν ο οφθαλμός είναι σε κατάσταση ηρεμίας, οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω από αυτόν.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η κοντινή όραση που με την πρόοδο της ηλικίας και τη προοδευτική απώλεια της προσαρμοστικής ικανότητας του οφθαλμού γίνεται σταδιακά δυσχερής τόσο η ενδιάμεση όσο κι η μακρινή όραση δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του πάσχοντος.
Συχνές Ερωτήσεις
Αίτια Υπερμετρωπίας
Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται:
- Ή σε μικρό προσθοπίσθιο άξονα του ματιού (αξονική υπερμετρωπία) ή
- Σε μικρή διαθλαστική δύναμη του ματιού, είτε λόγω μειωμένης διαθλαστικότητας του φακού, είτε λόγω μικρής κυρτότητας του κερατοειδούς
Τύποι και Εξέλιξη Υπερμετρωπίας
Η υπερμετρωπία είναι η συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία. Ο άνθρωπος κατά τη γέννηση είναι συχνά υπερμέτρωπας κατά +1,0D έως και +3,0 D. Στα πρώτα χρόνια αυξάνονται ραγδαία οι διαστάσεις του βολβού και η υπερμετρωπία ελαττώνεται προοδευτικά μέχρι την ηλικία των 15 χρονών. Έτσι σε ορισμένα άτομα παραμένει ένας βαθμός υπερμετρωπίας άλλα γίνονται εμμετρωπικά και άλλα μυωπικά.
Η λειτουργία της προσαρμογής παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού ποσού της υπερμετρωπίας, αφού με τη ενεργοποίηση της το άτομο μπορεί να αντιρρόπηση μέρος ή ολόκληρο το ποσό της υπερμετρωπίας του.
- Λανθάνουσα υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της υπερμετρωπίας που διορθώνεται από τον τόνο του ακτινωτού μυός (συνήθως το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει την +1,0D).
- Έκδηλη υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της μυωπίας που δε μπορεί να αντιρροπηθεί από το φυσιολογικό τόνο του ακτινωτού μυός.
- Αντιρροπούμενη υπερμετρωπία: Το ποσό της υπερμετρωπίας που αντιρροπείται με την μέγιστη ενεργοποίηση της προσαρμογής.
- Απόλυτη υπερμετρωπία: Είναι το ποσό της υπερμετρωπίας που δε μπορεί να αντιρροπηθεί από το μηχανισμό της προσαρμογής.
Διόρθωση Υπερμετρωπίας
Η υπερμετρωπία διορθώνεται με την τοποθέτηση ενός θετικού φακού μπροστά από το μάτι, ανάλογα με το βαθμό της υπερμετρωπίας, ώστε οι προσπίπτουσες παράλληλες ακτίνες, μετά τη διάθλασή τους από το διοπτρικό σύστημα του οφθαλμού να εστιαστούν επί του αμφιβληστροειδούς.
Γενικά η υπερμετρωπία πρέπει να διορθώνεται μόνο αν προκαλεί συμπτώματα:
- Στην προσχολική ηλικία (<6χρ) διορθώνεται όλο το πόσο μόνο αν προκαλεί στραβισμό ή διπλωπία.
- Στην παιδική ηλικία (>6χρ) διορθώνεται τόσος βαθμός υπερμετρωπίας όσος καταργεί τα συμπτώματα κοπιωπίας.
- Το ίδιο ισχύει και για τους νεαρούς ενήλικες. Επιπλέον εδώ, αν τα συμπτώματα της κοπιωπίας εμφανίζονται στην εγγύς εργασία, χορηγούνται γυαλιά για κοντά.
- Στους ενήλικες χορηγείται η αναγκαία διόρθωση που εξασφαλίζει καλύτερη οπτική οξύτητα για μακριά και κοντά.
Τρόποι διόρθωσης υπερμετρωπίας:
- Διορθωτικά γυαλιά με θετικό σφαίρωμα.
- Φακοί επαφής. Κύριες ενδείξεις είναι:
– Η ανισομετρωπία,
-Η υψηλή υπερμετρωπία (>4,0D) και
-Η αφακία
- Διαθλαστικές επεμβάσεις με laser κυρίως σε νεαρά υπερμετρωπικά άτομα (< 30 ετών). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται κυρίως περιπτώσειςήπιας ή μέτριας υπερμετρωπίας(μέχρι 5-6 διοπτρίες).
- Αντίθετα σε άτομα άνω των 50 ετών που έχουν μέτρια ή υψηλή υπερμετρωπία προτείνεται η χειρουργική αφαίρεση του καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού κι η ένθεση κατάλληλου ενδοφακού ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές του κάθε ασθενούς. Σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικοί πολυεστιακοί ενδοφακοί που εξασφαλίζουν ικανοποιητική όραση σε μεγαλύτερο εύρος αποστάσεων.
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία η διαθλαστική ισχύς του δεν είναι ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εστίαση όλων των ακτίνων σε ένα σημείο.
ΜΥΩΠΙΑ
Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.
ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Παρουσιάζεται από την ηλικία των 40 με 45 ετών, όπου το άτομο χάνει προοδευτικά την ικανότητα προσαρμογής και δε μπορεί πλέον να διαβάσει καθαρά ένα αντικείμενο στην απόσταση των 35-40cm που είναι η απόσταση διαβάσματος.
τηλεφωνο επικοινωνιας
γραφειο
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30
Τετάρτη Απόγευμα
Κλειστά
Σάββατο - Κυριακή
Κλειστά
Κλειστά