Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Καταρράκτης

Ο Καταρράκτης είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Κερατοειδούς Φακού.

Τι είναι ο Καταρράκτης;

Mε τον όρο καταρράκτη εννοούμε οποιαδήποτε θόλωση του φακού του οφθαλμού που είτε είναι μικρή και εντοπισμένη είτε μεγάλη και καταλαμβάνει ολόκληρο το φακό και που μπορεί να επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την οπτική ικανότητα των πασχόντων.
Αν η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

 

lamprakis georgios xeirourgos ofthalmiatros ioannina katarraktis

Συχνές Ερωτήσεις

Ταξινόμηση Καταρράκτη

1. ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Η θόλωση του φακού σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται με βιοχημικές και μορφολογικές μεταβολές που επέρχονται στο φακό με την πάροδο του χρόνου. Περίπου το 70% ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 χρονών θα εμφανίσει καταρράκτη.

Ανάλογα με τη θέση της θόλωσης ο γεροντικός καταρράκτης διακρίνεται κυρίως σε:

Πυρηνικό Καταρράκτη:
Αν η θόλωση αφορά στο κεντρικό τμήμα του φακού (πυρήνα) εξελίσσεται βραδέως. Στη σχισμοειδή λυχνία ο πυρήνας του φακού έχει χροιά κιτρινόφαιη. Σπάνια μορφή πυρηνικού καταρράκτη είναι ο μέλας καταρράκτης του οποίου το χρώμα του πυρήνα μεταβάλλεται τελικά σε σκούρο καφέ.

Φλοιώδη Καταρράκτη:
Αν η θόλωση αφορά στο περιφερικό τμήμα του φακού (φλοιό). Η πιο τυπική εικόνα θολώσεων του φλοιώδη καταρράκτη είναι αυτή των σφηνοειδών θολώσεων, οι οποίες αναπτύσσονται  ακτινοειδώς στην περιφέρεια του φλοιού κατευθυνόμενες  προς το κέντρο της κόρης. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ενός τέτοιου καταρράκτη μπορεί να επέλθει υπερβολική ενυδάτωση των φλοιωδών μαζών με αύξηση του πάχους του φακού και μείωση του βάθους του προσθίου θαλάμου και με αποτέλεσμα τη ραγδαία ελάττωση της όρασης (οιδηματικός κατταράκτης).

Οπίσθιο Καψικό Καταρράκτη:

Αν η θόλωση αφορά στο οπίσθιο τμήμα του φακού κοντά στο περιφάκιο (κάψα) πολλές φορές η θόλωση παίρνει χαρακτηριστική κυπελλοειδή μορφή (κυπελλοειδής καταρράκτης).

Επίσης ανάλογα με το βαθμό θόλωσης του φακού ο καταρράκτης διακρίνεται σε:

Ώριμο Καταρράκτη
Υπερώριμο Καταρράκτη
Μοργάνειο Καταρράκτη

ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Υπάρχουν περιπτώσεις που η θόλωση του φακού εμφανίζεται και σε νεώτερα άτομα. Εκεί ο καταρράκτης ονομάζεται δευτεροπαθής και μπορεί να οφείλεται:

A. Σε παθήσεις του οφθαλμού (επιπλεγμένος ή παθολογικός καταρράκτης)

-Φλεγμονώδους αιτιολογίας (από ραγοειδίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα)
-Εκφυλιστικές καταστάσεις (υψηλή εκφυλιστική μυωπία, μελαχρωστική αμφ/πάθεια)
-Κρίση πρωτοπαθούς οξέως γλαυκώματος
-Βαριές διαταραχές αιματικής κυκλοφορίας ημιμόριου του οφθαλμού -(αποφρακτική θρόμβαγγειίτις, οξύ ισχαιμική νέκρωση προσθίου ημιμορίου)
-Ετεροχρωμικός καταρράκτης (σύνδρομο Fucs)

B. Σε συστηματικές παθήσεις (Σκληροδερμια, ατοπική δερματίτιδα)

C. Φαρμακευτικής αιτιολογίας(από μακρά χρήση φαρμάκων όπως κορτιζόνης, αμιοδαρόνης, χλωροπρομαζινη, μυωτικά κολλύρια)

D. Τοξικής αιτιολογίας(από παρατεταμένη ηλιοέκθεση)

E. Σε μεταβολικά νοσήματα (Σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, υπασβεστιαιμία, ηπατοφακοειδης εκφύλιση)

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Συνήθως από τραύμα οφθαλμού είτε θλαστικό (οπότε μπορεί να συνοδεύεται και από παρεκτόπιση η υπεξάρθημα του φακού) είτε διαμπερές (με ή χωρίς παρουσία ξένου σώματος εντός του οφθαλμού).

ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
Είναι σπάνιος σε βρέφη. (0,4% των νεογνών)

– Στο 60% των περιπτώσεων είναι συγγενούς αιτιολογίας

– Στο 25%των περιπτώσεων, είναι κληρονομικό

– Στο 15%οφείλεται σε αλλά αίτια π.χ λοιμώξεις εμβρύου, λήψη φαρμάκων από μητέρα, ακτίνες χ, διαταραχές μεταβολισμού και θρέψης κ.λ.π

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
-Ακτινικός κατ/κτης (ιονίζουσες ακτινοβολίες)
-Ηλεκτρικός κατ/κτης (ηλεκτροπηξία, κεραυνοπληξία)
-Θερμικός κατ/κτης (των υαλουργων)

Διάγνωση του Καταρράκτη

Για τη διάγνωση του καταρράκτη απαιτείται πλήρης οφθαλμολογική εξέταση, που τυπικά περιλαμβάνει:

  • Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία
  • Εκτίμηση της οπτικής οξύτητας
  • Μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης
  • Βυθοσκόπηση υπό μυδρίαση

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν κι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις για τη συνεκτίμηση άλλων συνοδών οφθαλμικών παθήσεων ή συστηματικών νόσων (πχ OCT, ΗRT, οπτικά πεδία, αγγειογραφία).

Πρόληψη του Καταρράκτη

Για την πρόληψη κατά του καταρράκτη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αφού δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο τι τον προκαλεί.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξή του καταρράκτη με προληπτικά μέσα όπως:

  • Αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και της αντανάκλασης αυτού. Συνίσταται η χρήση πιστοποιημένων γυαλιών ηλίου με επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Διακοπή του καπνίσματος.
  • Διατήρηση του σωματικού βάρους σε χαμηλά όρια κιλών με σωματική άσκηση κι ισορροπημένη δίαιτα που να περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα (δηλαδή φυσικές πηγές βιταμινών και θρεπτικών αντιοξειδωτικών ουσιών).
  • Ρύθμιση άλλων συνοδών προβλημάτων υγείας που επιταχύνουν την πρόοδο του καταρράκτη π.χ. του σακχαρώδη διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας κα.
  • Αποφυγή μακροχρόνιας λήψης φαρμάκων που επιταχύνουν τη θόλωση του φακού (πχ. κορτιζόνης, αντισυλληπτικών, αντιαρρυθμικών κα)

Αντιμετώπιση Καταρράκτη

Η περίοδος ωρίμανσης του καταρράκτη μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι ο καταρράκτης έπρεπε να ωριμάσει για να αφαιρεθεί. Σήμερα όμως αυτό δεν ισχύει, αφού ένας προχωρημένος (ώριμος) καταρράκτης είναι ιδιαίτερα σκληρός και δυσκολεύει θέτοντας σε κίνδυνο επιπλοκών την επέμβαση αφαίρεσής του με τη μέθοδο της φακοθρυψίας .

Σήμερα λοιπόν ο καταρράκτης χειρουργείται, όταν η θόλωση του φακού αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος. (εργασία, διάβασμα, οδήγηση, περπάτημα κα)

 

    Αντιμετώπιση Δευτερογενούς Καταρράκτη με YAG LASER

    Πολλές φορές, μετά τη χειρουργική αφαίρεση του καταρρακτικού φακού και την τοποθέτηση του τεχνητού ενδοφακου παρατηρείται σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, δευτερογενής θόλωση του οπισθίου περιφακιου (μιας μεμβράνης πάνω στην οποία ακουμπάει ο τεχνητός φακός). Η επιπλοκη αυτή συμβαίνει στο 5-12% των περιπτώσεων, ονομάζεται δευτερογενής καταρράκτης και προκαλεί σημαντική πτώση της όρασης. Αντιμετωπίζεται εύκολα και αναίμακτα με τη χρήση Yag–laser.

    eye-doctor-icon-6-1

    ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ

    Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μίας προοδευτικής «κωνικής» παραμόρφωσης της καμπύλης επιφάνειας του κερατοειδούς, που επεκτείνεται συνηθέστερα στο κάτω μισό του, ρινικά και κάτω του οπτικού άξονα.

    eye-doctor-icon-9

    ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ

    Κερατίτιδα καλείται η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα. O κερατοειδής χιτώνας είναι ο διάφανος ιστός που αποτελεί το πρόσθιο τμήμα του βολβού του οφθαλμού και βρίσκεται μπροστά από την ίριδα.

    eye-doctor-03

    τηλεφωνο επικοινωνιας

    Δευτέρα - Παρασκευή

    09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

    Τετάρτη Απόγευμα

    Κλειστά

    Σάββατο - Κυριακή

    Κλειστά

    Κλειστά