Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Κερατόκωνος

Ο Κερατοκώνος είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Κερατοειδούς Φακού.

Τι είναι ο Κερατόκωνος;

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μίας προοδευτικής «κωνικής» παραμόρφωσης της καμπύλης επιφάνειας του κερατοειδούς, που επεκτείνεται συνηθέστερα στο κάτω μισό του, ρινικά και κάτω του οπτικού άξονα, δημιουργώντας μία προεξοχή σαν μικρό λόφο και παραμορφώνοντας το είδωλο που σχηματίζεται στο βυθό του ματιού.

Στα αρχικά στάδια της νόσου η παραμόρφωση πρωτοεμφανίζεται σαν ανώμαλος αστιγματισμός όμως στην εξέλιξή της παρατηρείται προοδευτική λέπτυνση, ουλοποίηση και τελικά θολερότητα στην περιοχή που υπάρχει ο κώνος.
Το σημαντικό στον κερατόκωνο είναι ότι προκαλεί προοδευτική, μερική ή ολική, πτώση της όρασης η οποία δεν βελτιώνεται με γυαλιά και μπορεί να φθάσει μέχρι και την τύφλωση.

lamprakis georgios xeirourgos ofthalmiatros ioannina keratokonus

Συχνές Ερωτήσεις

Αιτιολογία

Η αιτιολογία παραμένει ουσιαστικά άγνωστη.
Θεωρείται γενικά κληρονομική ασθένεια (με αναλογία 1:1 ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες) και για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες, κυρίως ανωμαλίες της δομής ή του μεταβολισμού των διαφόρων τμημάτων του κερατοειδούς.
Είναι ελαφρώς συχνότερη σε νεαρούς ασθενείς (10-25 ετών) με σοβαρό άσθμα ή έκζεμα και σε άτομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down. Η συχνότητα του στη Ελλάδα είναι 1 / 2.000 άτομα.

Συμπτώματα

Ο κερατόκωνος είναι πολλές φορές πάθηση ασυμπτωµατική.
Η διάγνωσή του γίνεται τυχαία κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο διαθλαστικής χειρουργικής.
Άλλοτε διαπιστώνεται κατά τον τυπικό οφθαλμολογικό έλεγχο στον οποίο προσέρχεται ο ασθενής παραπονούμενος για απότομη μείωση της όρασής του που συμβαίνει λόγω απότομης αύξησης του αστιγματισμού ή και της μυωπίας του.
Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία όπου και εξελίσσεται σχετικά γρήγορα, στη συνέχεια επιβραδύνεται ο ρυθμός κι η εξέλιξή του σταματά περίπου στα 35 χρόνια ζωής.

Τα πρώτα σημάδια του κερατόκωνου είναι συνήθως:

  • Ο ερεθισμός και το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών.
  • Η συνεχώς αυξανόμενη μυωπία κι ο ανώμαλος αστιγματισμός.
  • Οι συχνές αλλαγές στα γυαλιά κι η δυσανεξία στους μαλακούς φακούς επαφής.
  • Η αυξημένη ευαισθησία στο φως(παραθλάσεις και φωτοστέφανα).
  • Η δυσκολία κατά την οδήγηση τη νύχτα ή σε μέρες µε έντονη ηλιοφάνεια.

Σε προχωρημένες μορφές, μια σοβαρή επιπλοκή είναι ο οξύς κερατοκωνικός ύδρωπας που οφείλεται σε ρήξεις της μεμβράνης του Descement (στην εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς) με αποτέλεσμα οξύ και σοβαρό οίδημα του κερατοειδούς κι εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως δραματική έκπτωση της όρασης, ξαφνικό οξύ πόνο στο μάτι κι έντονη ερυθρότητα. Αν και η ρήξη επουλώνεται εντός 6-10 εβδομάδες και το οίδημα υποχωρεί. Αναπτύσσετε στο στρώμα άλλοτε άλλου βαθμού ουλώδης ιστός (λεύκωμα), που αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση κερατοειδούς (κερατοπλαστική).

keratokonos georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina 2

 

Διάγνωση

Το κύριο σύμπτωμα για το οποίο προέρχεται ο ασθενής είναι η μείωση της όρασης λόγω του ανώμαλου αστιγματισμού αρχικά και αργότερα λόγω της εμφάνισης και της μυωπίας.

Η εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά κλινικά σημεία κερατόκωνου.

Αυτά είναι:

  • Πρόπτωση του κάτω βλεφάρου στην κατώτερη βλεμματική θέση(σημείο Munson).

keratokonos georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina 3

  • Επιθηλιακές εναποθέσεις σιδήρου γύρω από τη βάση του κώνου εντός του επιθηλίου και της μεμβράνης Bowman (Δακτύλιος Fleisher)

keratokonos georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina 4

  • Λεπτές κατακόρυφες πτυχές στο επίπεδο του εν τω βάθει κερατοειδικού στρώματος και της μεμβράνης του descement (Vogt’s striae)

keratokonos georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina 5

Άλλες εξετάσεις:

  • Στο οφθαλμόμετρο του Javal παρατηρείται αδυναμία παραλληλισμού των κατοπτρικών ειδώλων, που αντικατοπτρίζονται στον κερατοειδή.
  • Στο δίσκο του Placido παρατηρείται παραμόρφωση των ομόκεντρων δακτυλίων του δίσκου που προβάλλονται στον κερατοειδή.
  • Στην τοπογραφία του κερατοειδούς απεικονίζονται, σήμερα, επακριβώς οι μεταβολές στην καμπυλότητα του κερατοειδούς στον κερατόκωνο.

Θεραπεία

  • Γυαλιά οράσεως ή μαλακοί τορικοί φακοί επαφής

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να διορθώσουν την ήπια μυωπία και τον αστιγματισμό που προκαλούνται από τον κερατόκωνο σε πρωταρχικό στάδιο.

  • Άκαμπτοι αεροδιαπερατoi φακοί επαφής

(RGP ή GP) μπορούν να διορθώσουν την όραση καθώς ο κερατόκωνος εξελίσσεται. Το άκαμπτο υλικό του φακού ασκεί πίεση στο κερατοειδή, αντικαθιστώντας το ανώμαλο σχήμα του με μια ομαλή, ομοιόμορφη διαθλαστική επιφάνεια για τη βελτίωση της όρασης. Δυστυχώς οι φακοί αυτοί είναι δύσχρηστοι και συχνά προκαλούν δυσανεξία σε πολλούς ασθενείς.

  • Οιενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι

Είναι μικρά συνθετικά τμήματα δακτυλίου που τοποθετούνται σε τούνελ που δημιουργούνται περιφερικά της βλάβης μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς με femtosecond laser. Δε διακρίνονται παρά µόνο µε προσεκτική παρακολούθηση. Σκοπός τους είναι η κατά το δυνατόν εξοµάλυνση κι επιπέδωση του κώνου στον πάσχοντα κερατοειδή. Η µέθοδος εφαρµόζεται καλύτερα σε µέτριους και πιο προχωρηµένους κερατόκωνους. Η μέθοδος είναι αναστρέψιμη και συνήθως συνδυάζεται με τη χρήση cross linking.

  • To Cross linking ή αλλιώςδιασύνδεση του κολλαγόνου

Έχει στόχο να εμποδίσει την επιδείνωση του κερατόκωνου σε πρώιμα στάδια με ενδυνάμωση του κολλαγόνου στον πάσχοντα κερατοειδή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη χημικών δεσμών μεταξύ των ινιδίων με εφαρμογή σταγόνων βιταμίνης Β12 (Ριβοφλαβίνης) και εν συνεχεία με την έκθεση του πάσχοντος κερατοειδούς σε υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από ειδική συσκευή. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (οφθαλμικές σταγόνες), διαρκεί 30-45min και δεν απαιτεί τη νοσηλεία του ασθενούς.

  • Η χειρουργική μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι απαραίτητη σε πολύ προχωρημένο στάδιο κερατόκωνου λόγω ουλοποίησης, εκτεταμένης λέπτυνσης ή δυσανεξίας φακών επαφής.
eye-doctor-icon-6-1

ΚΕΡΑΤΙΤΙΔΑ

Κερατίτιδα καλείται η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα. O κερατοειδής χιτώνας είναι ο διάφανος ιστός που αποτελεί το πρόσθιο τμήμα του βολβού του οφθαλμού και βρίσκεται μπροστά από την ίριδα.

eye-doctor-icon-9

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Mε τον όρο καταρράκτη εννοούμε οποιαδήποτε θόλωση του φακού του οφθαλμού που είτε είναι μικρή και εντοπισμένη είτε μεγάλη και καταλαμβάνει ολόκληρο το φακό και που μπορεί να επηρεάζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την οπτική ικανότητα των πασχόντων.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά