Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος
Επιωχρική Ή Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη
Η Επιωχρική ή Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Ωχράς Κηλίδας.
Τι είναι η Επιωχρική Ή Επαμφιβληστροειδική Μεμβράνη;
Η ωχροπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεμβράνης στο σημείο επαφής μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας και έχει πολλά συνώνυμα: ωχροπάθεια δίκην σελλοφάνης, προαμφιβληστροειδική ίνωση, ωχρική ρυτίδωση κ.λ.π
Συχνές Ερωτήσεις
Αίτια Επιωχρικής Μεμβράνης
1. Ιδιοπαθή μορφή που είναι η συχνότερη κι οφείλεται μόνο στην ηλικία. Αρχίζει να εμφανίζεται στη δεκαετία των 50 (ποσοστό 3-5% επί του πληθυσμού) και προοδευτικά αυξάνεται ανά δεκαετία φτάνοντας σε ποσοστό 20% στη δεκαετία των 70 ετών και διακρίνεται σε:
- Ωχροπάθεια δίκην σελλοφάνης. Είναι διαφανής μεμβράνη η οποία προκαλεί ανώμαλη αντανάκλαση του φωτός, έλξη των αγγείων του άνω και κάτω κροταφικού τόξου προς τη μέση γραμμή. Το οπίσθιο υαλουδές συνήθως είναι αποκολλημένο από την ωχρά.
- Ρυτίδωση της ωχράς παραμόρφωση των αγγείων με ρυτίδωση του αμφιβληστροειδούς.
2. Επίκτητη ή δευτεροπαθή μορφή: Οφείλεται σε ορισμένες παθήσεις των ματιών (όπως σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, επεμβάσεις επί του αμφιβληστροειδούς, αγγειακές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, ενδοφθάλμιες φλεγμονές, τραύματα του οφθαλμού κ.λ.π)
Επιπλοκές Επιωχρικής Μεμβράνης
Η μεμβράνη αυτή έχει την ιδιότητα να συστέλλεται, να “σουρώνει” και να τραβά τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά τόσο πολύ που της αλλάζει την ανατομία της όπως ακριβώς ένα ασιδέρωτο πουκάμισο. Με την πάροδο του χρόνου η μεμβράνη προοδευτικά μεγαλώνει και σκληραίνει, προκαλώντας ορισμένες επιπλοκές όπως :
- Πτύχωση και ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς
- Κυστικό οίδημα ωχράς
- Βαμβακόμορφα εξιδρώματα
- Ψευδοοπές της ωχράς
Συμτπώματα
- Η οπτική οξύτητα μπορεί μειωμένη (6/12 – 6/18)
- Μεταμορφοψίες (παραμορφωμένη όραση)
- Σκιά στο κέντρο της όρασηςή κεντρικό σκότωμα
- Δυσκολίες στο διάβασμα
Διάγνωση
Η διάγνωση της πάθησης τίθεται κατά τον πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο:
-Mε τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας μετριέται η ελάττωση ή όχι της οράσεως.
-Με τον πίνακα Amsler εκτιμάται το μέγεθος της παραμορφωψίας (παραμορφωγμένες – στραβές γραμμές).
-Κατά τη βυθοσκόπηση ελέγχεται το πάχος και η έκταση τη μεμβράνης η οποία έχει τη μορφή μιας γυαλιστερής ζελατίνης (δίκην σελοφάνης).
Η επιβεβαίωση του προβλήματος, καθώς κι η απεικόνιση του μεγέθους της, γίνεται κυρίως με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), που είναι μια νέα απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδος του οφθαλμού, η οποία επιτυγχάνει υψηλής ανάλυσης διαστρωματικές εικόνες του αμφιβληστροειδούς χωρίς να έρθει σε επαφή με το μάτι. Τέλος η διενέργεια φλουραγγειογραφίας μπορεί να λύσει προβλήματα διαφοροδιάγνωσης ή να αναδείξει πιθανά αίτια.
Θεραπεία
Σε πρώιμα στάδια και για μικρού βαθμού ενοχλήματα δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία πέρα από μια πιθανή διόρθωση των γυαλιών σας και παρακολούθηση. Σταγόνες, φάρμακα ή laser δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως για τη συγκεκριμένη πάθηση.
Σε προχωρημένα στάδια και για μεγάλου βαθμού ενοχλήματα η θεραπεία της πάθησης είναι μόνο χειρουργική.
Η χειρουργική αφαίρεση της μεμβράνης είναι μια πολύ εξειδικευμένη και λεπτή εγχείρηση που γίνεται με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μικροχειρουργικής επέμβασης η επαμφιβληστροειδική μεμβράνη αφαιρείται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων.
Το ποσοστό επιτυχίας φθάνει ή και ξεπερνά το 95%, αφού στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο 70% των ασθενών επιτυγχάνεται αύξηση της οράσεως περί τα 2-3/10, ενώ σε ποσοστό 25% των ασθενών επιτυγχάνεται σταθεροποίηση της οράσεως στα επίπεδα που ήταν την ημέρα της εγχείρησης. Τονίζεται πως το τελικό οπτικό αποτέλεσμα εκτιμάται 6 περίπου μήνες μετά την επέμβαση.
Οι επιπλοκές της βιτρεκτομής είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:
-Λοίμωξη (μόλυνση)
-Αιμορραγία
-Ρωγμή / αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
-Υποτροπή / επανεμφάνιση επαμφιβληστροειδικής μεμβράνης
-Επιτάχυνση ανάπτυξης καταρράκτη
ΟΠΗ ΩΡΧΑΣ
Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ουσιαστικά μια ρήξη του αμφιβληστροειδούς, στην περιοχή της ωχράς. Η πάθηση οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης και αφορά μεγάλες ηλικίες, αφού συνήθως παρουσιάζεται μετά το 60ο έτος της ηλικίας.
ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ
Η ωχρά κηλίδας είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας.
ΚΥΣΤΟΕΙΔΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΩΧΡΑΣ
To κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας, είναι το αποτέλεσμα της συλλογής υγρού ανάμεσα στις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς (έξω δικτυωτή και έσω κοκκώδη) , στη περιοχή της ωχράς κηλίδας προκαλώντας θάμβος και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΩΔΗΣ ΧΟΡΙΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης, αγνώστου αιτιολογίας. Συνήθως είναι μια «καλοήθης» πάθηση, καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι αυτοιώμενη.
τηλεφωνο επικοινωνιας
γραφειο
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30
Τετάρτη Απόγευμα
Κλειστά
Σάββατο - Κυριακή
Κλειστά
Κλειστά