Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Ηλικιακή Εκφύλιση Ώχρας

Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ώχρας είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Ωχράς Κηλίδας.

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση Ώχρας;

Η ωχρά κηλίδα είναι μια ωοειδής περιοχή στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, διαμέτρου 4,5mm και βρίσκεται 4mm κροταφικά και 0.8mm κατω από οτική θηλή .

Το κεντρικό της τμήμα της ωχράς, (το κεντρικό βοθρίο), αποτελειται μόνο από τα κωνία και τους πυρήνες τους χωρίς να έχει καθόλου γαγγλιακά κύτταρα,και αγγεία και έχει τη μεγαλύτερη οπτική οξύτητα.

Η ωχρά κηλίδα ονομάζεται έτσι γιατί το χρώμα της είναι πιο βαθύ λόγω των χρωστικών που υπάρχουν σε αυτήν. Είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η οδήγηση, ακόμα κι η αναγνώριση προσώπων.

Σε οποιαδήποτε αλλοίωση στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, μπορεί να προκληθεί σοβαρή απώλεια της όρασης.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς (ΗΕΩ)ή Age Related Macular Degeneration (ARMD ή AMD), είναι η κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον δυτικό κόσμο σε άτομα άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι πάσχουν παγκοσμίως περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι στις επόμενες δεκαετίες η συχνότητα εμφάνισης της νόσου θα τριπλασιαστεί.

Είναι αμφοτερόπλευρη με συχνότητα εμφάνισης στον έτερο οφθαλμό 12% το χρόνο .Το 30% περιπου των ατόμων πάνω από από 75χρονών , πααρουσάζουν κ΄ποιο βαθμό εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

ekfilisi oxras georgios lamprakis xeirourgos oftalmiatros ioannina 1

Συχνές Ερωτήσεις

Παράγοντες Κινδύνου

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΙ:

  • Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας
  • Κάπνισμα
  • Υπέρταση
  • Υπερχολιστεριναιμία
  • Θετικό οικογενειακό ιστορικό
  • Καυκάσια φυλή
  • Γυναίκες
  • Δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες (C, E), αντιξειδωτικά,,Ω3 λιπαρά οξέα,λουτείνη και ζεαξανθίνη

ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΙ:

  • Παρουσία μαλακών drussen
  • Παρουσία στην ωχρά διαταραχών μελαχρωστικής
  • Χοριοειδική νεοαγγείωση στον έτερο οφθαλμό

Συμπτώματα

Η εκφύλιση συνήθως ξεκινά από τον ένα οφθαλμό και επειδή η όραση του άλλου οφθαλμού είναι συνήθως καλή, πολλές φορές τα άτομα που πάσχουν δεν το αντιλαμβάνονται έγκαιρα. Καθώς η βλάβη της ωχράς κηλίδας προχωρά μπορεί να προκαλέσει σταδιακά, παραμόρφωση των αντικειμένων. Οι ευθείες γραμμές μπορεί να εμφανίζονται διαστρεβλωμένες και τα γράμματα κατά το διάβασμα να «χορεύουν»

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κεντρική όραση και να δυσκολέψει το διάβασμα την αναγνώριση προσώπων και άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Η εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε προχωρημένη μορφή μπορεί να οδηγήσει σε νομική τύφλωση . Όμως δεν καταλήγει σε ολοκληρωτική τύφλωση αφού η περιφερική όραση συνήθως παραμένει ανέπαφη. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν αναστρέφεται, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του μεγέθους της απώλειας της όρασης και στην σταθεροποίηση της κατάστασης.

Μορφές

1.Ξηρή μορφή ΗΕΩ (μη εξιδρωματική ή ατροφική)

Η ξηρή μορφή ΗΕΩ είναι η πιο συχνή (80-90% των περιπτώσεων) κι η λιγότερο επικίνδυνη μορφή. Προκαλει προοδευτική απώλεια όρασης κατά τη διάρκεια μηνών ή ετών

Το πιο πρώιμο σημείο της ΗΕΩ είναι η ύπαρξη των drusen.

Πρόκειται για δημιουργία μικρών οζιδίων στην περιοχή της ωχράς κηλίδας που σχηματίζονται λόγω εναποθέσεων ουσιών, κάτω από το μελάγχρου επιθήλιο του αμφιβληστροειδή, και στην οφθαλμοσκόπηση φαίνονται σα μικρές λευκοκίτρινες κηλίδες στον οπίσθιο πόλο.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, η μακροχρόνια ύπαρξη τέτοιων Drusen μπορεί να οδηγήσει στην προοδευτική ατροφία της ωχράς(του μελαχρόου επιθηλίου και των φωτουποδοχέων) με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμα «κενά» ή μικρά «σκοτώματα» στην κεντρική όραση του ασθενούς.

Οφθαλμοσκοπικά χαρακτηρίζεται από σαφώς περιγεγραμμένες κυκλοτερείς περιοχές ατροφίας του μελαχρόου επηθιλίου δια μέσου των οποίων φαίνονται τα μεγάλα τριχοεικά αγγεία).

Έχει αποδειχθεί ότι ένα ποσοστό ασθενών με ξηρή μορφή κατά την εξέλιξη της πάθησης θα μεταπέσει στην υγρή μορφή.

ekfilisi oxras georgios lamprakis xeirourgos oftalmiatros ioannina 1

2.Υγρή μορφή ΗΕΩ (εξιδρωματική μορφή)

Η υγρή (εξιδρωματική) μορφή ΗΕΩ, αν και λιγότερο συχνή (10-15% του συνόλου), εξελίσσεται ταχύτατα και προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης μεσα σε λίγες ημέρες εκτός από υπερήλικα άτομα να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα (μέσης ηλικίας),είτε ιδιοπαθώς είτε όταν πάσχουν από υψηλή μυωπία.

Παθολογοανατομικά χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη χοριοειδικής νεοαγγειακής μεμβράνης κάτω από το μελάχρουν επιθήλιο και στη συνέχεια υπό τον ιδίως αμφιβληστροειδή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Τα νεοαγγεία αυτά είναι κακής ποιότητας με αποτέλεσμα να επιτρέπουν τη διαρροή υγρών και αίματος δια των ευθραύστων τοιχωμάτων τους. . Στο τελικό σταδιο καταστρέφονται τα φυσιολογικά στοιχειά της περιοχής και αναπτύσσεται ουλώδης συνδετικός ιστός με αποτέλεσμα την οριστική και δραματική πτώση της όρασης.

Διάγνωση

Η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη αναγνώριση τυχών παθήσεων της ωχράς κηλίδας πριν οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα όρασης.

Κατά την οφθαλμολογική εξέταση, ο γιατρός θα προβεί σε:

-Έλεγχο της οπτικής οξύτητας του κάθε οφθλμού χωριστα για να προσδιορίσει την ποιότητα της όρασης
-Έλεγχο του βυθού του οφθαλμού με τον ειδικό φακό του goldmann, για να διαπιστωθούν τυχόν μορφολογικες ανωμαλίες στην περιοχη της ωχρας κηλιδας
-Τη διενέργεια του ειδικού test του Amsler για τον έλεγχο της λειτουργικότητας της ωχράς κηλιδας. Τα οtest αυτό μπορει να το χρησιμοποιεί και ο ίδιος ασθενής γι αυτοεξεταση ,χρησιμοποιώντας μερικούς απλούς κανόνες π.χ
Α) Οι ασθενείς κρατούν αρχικά τον πίνακα σε απόσταση 30 εκ. από το πρόσωπό τους.

Β) Φορώντας τα γυαλιά για κοντά, καλύπτουν το ένα μάτι κι ελέγχουν εάν εμφανίζονται μεταμορφοψίες στον πίνακα, (ανωμαλίες, παραμορφώσεις, κυματιστές γραμμές, ανισομεγέθη κουτάκια ή «σκοτώματα» πεδίου)

Γ) Η διαδικασία επαναλαμβάνεται αναλόγως και για το άλλο

Το τεστ επαναλαμβανεται από τον ασθενή περίπου κάθε μήνα και αν διαπιστώσει κατι ανησυχητικό πρέπει να επισκεφθει άμεσα τον οφθαλμίατρό του

Σήμερα για την έγκυρη διάγνωση, την ακριβέστερη ταξινόμηση , για την εκτίμηση της θέσης και της συστασηςτης βλαβης και εν τέλει για το ειδος της θεραρείας που θα επιλέξουμε χρησιμοποιούμε και πιο ειδικές εξατάσεις π.χ

Φλουοροαγγειογραφία (FAG,ICG):
Γίνεται είτε με ενδοφλέβια έγχυση χρωστικής στη μεσο βασιλική φλεβα του χεριου (φλουοραγγειογραφία) ή ICGαγγειογραφία), είτε χωρίς χρωστική (με ΑngioVue). Στις εξετάσεις με ειδική κάμερα απεικονίζονται τα παθολογικά αγγεία που διαρρέουν υγρό ή και αίμα υπό τον αμφιβληστροειδή (χοριοειδικήν νεοαγγείωση), οι παρουσία των ινοαγγειακών μεμβρανών και η θέση τους (φανερές-κρυφιεσ), τα drussen (συρρέοντα και μη) κλπ.

Οπτική τομογραφία συνοχής οπισθίου πόλου (OCT ή Opticalcoherencetomography):
Με ειδικό μηχάνημα απεικονίζονται τομές της ωχράς κηλίδας και μπορούμε να δούμε αν υπάρχει υγρό υπό ή ενδοαμφιβληστροειδικά, καθώς επίσης και να μετρήσουμε το πάχος του αμφιβληστροειδούς.

Αυτοφθορισμός:
Ο βυθός του ματιού φθορίζει λόγω της παρουσίας της φυσικής χρωστικής λιποφουσκίνης. Σε πολλές παθήσεις, όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς, το μελάγχρουν επιθήλιο δυσλειτουργεί και δεν μπορεί να απομακρύνει επαρκώς τη λιποφουσκίνη, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται αυξάνοντας τον αυτοφθορισμό όταν εκτεθεί στο κυανό φώς.

Θεραπεία

1. Στην ατροφική ΗΕΩ, τα πράγματα έιναι κάπως δύσκολα μια και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Φαίνεται πως ειδικά συμπληρώματα διατροφής (με βιταμίνες,ιχνοστοιχεία και χρωστικές απαραίτητες για την ομαλη λειτουργία της ωχράς κηλίδας), αλλά και οπτικά βοηθήματα όπως μεγεθυντικοί φακοί, μπορούν να βοηθήσουν τα πάσχοντα άτομα να εκμεταλλευτούν την περιφερική τους όραση και να διαχειριστούν καλύτερα την καθημερινή τους ζωή.

2. Στην υγρά ή εξιδρωματική μορφή, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά περίπτωση διαφορετικές μορφές θεραπεία και με άλλοτε άλλη έκβαση Οι κυριότερες από αυτές είναι :

Φωτοπηξία με laser: Εφαρμογή θερμικού laser στα διαρέοντα χοριοειδικά αγγεία,μιρώ,ν καλά οριοθετημένων εξωβοθρικών χοριοειδικων νεοαγγειακών μεμβρανών, τα οποία καίει και καταστρέφει.

-Φωτοδυναμική θεραπεία Ενδοφλεβια:Ενίεται η βερτεπορφυρίνη-μια φωτοευαισθητη χρωστική –που συσωρεύεται εντός του νεαγγειακού ιστού. Στη συνεχεια ενεργοποιείται από ένα μη θερμικό laser και απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλαβη στο τοιχωμα των παθολογικών αγγείων και τελικά τα θρόμβώνει Σε περιπτώσεις επανεμφάνισης των νεοαγγείων μπορεί να επαναληφθεί. Μπορει να επιβραδύνει ή και να βελτιώσει την εξέλιξη της νόσου.

-Ενδοϋαλοειδική έγχυση αντι-VEGF παραγόντων: Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία δηλαδή η ένεση στο εσωτερικό του ματιού ειδικού φαρμάκου που αναστέλλει τη δράση του παράγοντα που ευνοεί την ανάπτυξη των παθολογικών νεοαγγείων.

-Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς με αμφίβολα μεχρις στιγμής αποτελέσματα.

eye-doctor-icon-6-1

ΟΠΗ ΩΡΧΑΣ

Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ουσιαστικά μια ρήξη του αμφιβληστροειδούς, στην περιοχή της ωχράς. Η πάθηση οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης και αφορά μεγάλες ηλικίες, αφού συνήθως παρουσιάζεται μετά το 60ο έτος της ηλικίας.

eye-doctor-icon-04

ΕΠΙΩΧΡΙΚΗ Ή ΕΠΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

Η ωχροπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεμβράνης στο σημείο επαφής μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

eye-doctor-icon-9

ΚΥΣΤΟΕΙΔΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΩΧΡΑΣ

To κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας, είναι το αποτέλεσμα της συλλογής υγρού ανάμεσα στις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς (έξω δικτυωτή και έσω κοκκώδη) , στη περιοχή της ωχράς κηλίδας προκαλώντας θάμβος και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης.

eye-doctor-icon-04

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΩΔΗΣ ΧΟΡΙΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης, αγνώστου αιτιολογίας. Συνήθως είναι μια «καλοήθης» πάθηση, καθώς σε μεγάλο ποσοστό είναι αυτοιώμενη.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά