Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

Η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Ωχράς Κηλίδας.

Τι είναι η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια;

Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης, αγνώστου αιτιολογίας. Συνήθως είναι μια «καλοήθης» πάθηση, καθώς σε μεγάλο ποσοστό (που αγγίζει το 95%) είναι αυτοιώμενη (φεύγει «από μόνη της» χωρίς θεραπεία). Αφορά κυρίως σε νέους ασθενείς (άνδρες περισσότερο από γυναίκες, 20-50 ετών), με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα και άγχος.

ekfilisi oxras georgios lamprakis xeirourgos oftalmiatros ioannina 1

Συχνές Ερωτήσεις

Αιτιολογία

Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ως σημαντικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες:

  • Το άγχος
  • Την προσωπικότητα τύπου Α
  • Τη λήψη κορτικοστεροειδών
  • Καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα (κύηση, ν cushing)

Στις περιπτώσεις αυτές ενοχοποιείται μια διαταραχή του μελαχρόου επιθηλίου (του στρώματος της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς) που επιτρέπει τη διαρροή υγρού από τα υποκείμενα αγγεία του χοριοειδούς στον υπαμφιβληστροειδικό χώρο και προκαλεί ορώδη αποκόλληση αυτού.

Συμπτώματα

-Αιφνίδια θόλωση όρασης στον ένα οφθαλμό
-Η όραση είναι μετρίως ελαττωμένη (5-7/10) και η προσθήκη μικρής υπερμετρωπικής διόρθωσης (+0,75 έως +1,0sph) την αποκαθιστά στα φυσιολογικά επίπεδα
-Μεταμορφοψίες – μικροψίες (παραμορφώσεις στην όραση)
-Ξεπλυμένα χρώματα ή σκούρα κηλίδα στην κεντρική του όραση

Διάγνωση

Γίνεται κυρίως με πλήρη οφθαλμολογική εξέταση:

  • Λήψη οπτικής οξύτητας (για τυχόν διαταραχές όρασης)
  • Μελέτη χρωματικής αντίληψης (για διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων)
  • Amsler test (για διαταραχές κεντρικής όρασης)

Βυθοσκόπηση με την ειδική τριεδρική ύαλο του Goldmann όπου και παρατηρείται διαφανές οίδημα στην περιοχή της ωχράς, σαφώς περιγεγραμμένο από τον υπόλοιπο αμμφιβληστροειδή

Διάγνωση

-Η αγγειογραφία (με φλουορεσκεΐνη ή ινδοκυανίνη) όπου απεικονίζονται οι εστίες αποκόλλησης του μελάχρου επιθηλίου καθώς και το σημείο διαρροής του υγρού προς τον υπαμφιβληστροειδικό χώρο όπου τελικά παρατηρείται λίμνασης της χρωστικής.

-Η οπτική τομογραφία συνοχής με την οποία υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθούν ποιοτικά και ποσοτικά οι ασθενείς αυτοί. Εδώ η ορώδης αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς απεικονίζεται ως μια οπτικά κενή κοιλότητα που αντιστοιχεί στο υπαμφιβληστροειδικό υγρό.

Πρόγνωση και Θεραπεία

Στο 80-90% των περιπτώσεων η νόσος αιτιάται και το 80% των ασθενών θα επανακτήσουν φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική όραση μέσα σε 1-6μήνες, με πλήρη απορρόφηση του υπαμφιβληστροειδικού υγρού. Συχνές όμως είναι οι υποτροπές του οιδήματος (στο 40% των περιπτώσεων). Σε συχνές υποτροπές ή σε χρόνια παραμονή του οιδήματος επέρχεται μόνιμη βλάβη της ωχράς.

Έτσι η θεραπεία εξατομικεύεται και περιλαμβάνει τη χορήγηση ακεταζολαμίδης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή και κορτικοστεροειδών σε ειδικές περιπτώσεις.

Σε επίμονες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή θερμικού argon laser με την τεχνική της φωτοπηξίας (όταν φλουοροαγγειογραφικά διαπιστωθεί ότι τα σημεία διαρροής βρίσκονται μακριά από την κεντρική περιοχή της ωχράς κηλίδας) ή ψυχρού laser στα πλαίσια της φωτοδυναμικής θεραπείας για το κλείσιμο των σημείων διαρροής.

eye-doctor-icon-6-1

ΟΠΗ ΩΡΧΑΣ

Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ουσιαστικά μια ρήξη του αμφιβληστροειδούς, στην περιοχή της ωχράς. Η πάθηση οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης και αφορά μεγάλες ηλικίες, αφού συνήθως παρουσιάζεται μετά το 60ο έτος της ηλικίας.

eye-doctor-icon-04

ΕΠΙΩΧΡΙΚΗ Ή ΕΠΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ

Η ωχροπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεμβράνης στο σημείο επαφής μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

eye-doctor-icon-9

ΚΥΣΤΟΕΙΔΕΣ ΟΙΔΗΜΑ ΩΧΡΑΣ

To κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας, είναι το αποτέλεσμα της συλλογής υγρού ανάμεσα στις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς (έξω δικτυωτή και έσω κοκκώδη) , στη περιοχή της ωχράς κηλίδας προκαλώντας θάμβος και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης.

eye-doctor-icon-04

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ

Η ωχρά κηλίδας είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά