Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος
Κυστοειδές Οίδημα Ώχρας
Το Κυστοειδές Οίδημα Ώχρας είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Ωχράς Κηλίδας.
Τι είναι το Κυστοειδές Οίδημα Ώχρας;
To κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας, είναι το αποτέλεσμα της συλλογής υγρού ανάμεσα στις στιβάδες του αμφιβληστροειδούς (έξω δικτυωτή και έσω κοκκώδη) , στη περιοχή της ωχράς κηλίδας προκαλώντας θάμβος και παραμόρφωση της κεντρικής όρασης.
Συχνές Ερωτήσεις
Αίτια Κυστοειδούς Οιδήματος Ώχρας
Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα:
- Ενδοφθάλμιων φλεγμονών και νόσων (πχ σκληρίτιδας, ραγοειδίτιδας ενδοφθαλμίτίδας )
- Τραύματος
- Προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης των ματιών (πχ καταρράκτη, συνήθως στο 1-2% και συνήθως υποστρέφει αυτόματα
- Αγγειακών παθήσεων του αμφ/δούς (πχ απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, αρτηριακά μακροανευρύσματα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια)
Σημεία και Συμπτώματα
Σημεία και συμπτώματα κυστοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας είναι:
- Θάμβος κεντρικής όρασης
- Παραμορφωμένη όραση (ευθείες γραμμές εμφανίζονται κυματιστές)
- Αποχρωματισμός ειδώλων (σε ροζ απόχρωση)
- Φωτοευαισθησία.
Το οίδημα της ωχράς σπάνια προκαλεί μια μόνιμη απώλεια της όρασης. Η αποκατάσταση της όρασης είναι συχνά μια αργή, βαθμιαία διαδικασία. Η πλειοψηφία των ασθενών ανακτά την όραση του σε 2 έως 15 μήνες, με τη βοήθεια θεραπείας ή και όχι.
Διάγνωση Κυστοειδούς Οιδήματος της Ώχρας Κηλίδας
Βυθοσκόπηση:
Στα αρχικά στάδια οι κυστικές αλλοιώσεις είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές και το πρώτο εύρημα είναι η παρουσία κίτρινης κηλίδας στο βοθρίο.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις εμφανίζεται πάχυνση του αμφιβληστροειδούς, η εξαφάνιση του κεντρικού βοθρίου και οι πολλαπλές κυστικές περιοχές στον ιδίως αμφιβληστροειδή.
Φλουοροαγγειογραφία (FAG):
Οι όψιμες φάσεις δείχνουν υπερφθορισμό σε σχήμα ανθοπετάλων λόγω συγκέντρωσης της χρωστικής σε μικροκυστικούς χώρους γύρω από το κεντρικό βοθρίο.
Οπτική τομογραφία συνοχής (O.C.T):
Παρατηρούνται πολλαπλοί κυστικοί σχηματισμοί χαμηλής αντανακλαστικότητας εντός του ιδίου αμφιβληστροειδούς που οφείλονται σε κυστεοειδές οίδημα (βέλη μικρά).
Θεραπεία Κυστοειδούς Οιδήματος της Ώχρας Κηλίδας
- Η πρώτη γραμμή θεραπείας για το κυστοειδές οίδημα της ωχράς είναι συνήθως οιαντιφλεγμονώδεις σταγόνες και ταμπλέτες αναστολέων της καρβονυκής ανυδράσης.
- Τα τελευταία χρόνιαενδοβολβικές ενέσεις κορτιζόνης (Triamsinolone) προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα σε πρόσφατα κυστικά οιδήματα της ωχράς κηλίδας.
- Οι ενδοβολβικές ενέσεις αντινεοαγγειακών (antiVEGF) παραγόντωνέχουν καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. (AVASTIN, LUCENTIS ΑFLIIBERCEPT κα) όταν χορηγούνται σύμφωνα με τις ενδείξεις.
- Η αντιμετώπηση με φωτοπηξία με laser μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία σε ειδικές περιπτώσεις προκειμένου να σταματήσει η «διαρροή» των παθολογικών αγγείων.
- Η επέμβαση βιτρεκτομής.
ΟΠΗ ΩΡΧΑΣ
Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι ουσιαστικά μια ρήξη του αμφιβληστροειδούς, στην περιοχή της ωχράς. Η πάθηση οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης και αφορά μεγάλες ηλικίες, αφού συνήθως παρουσιάζεται μετά το 60ο έτος της ηλικίας.
ΕΠΙΩΧΡΙΚΗ Ή ΕΠΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ
Η ωχροπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μεμβράνης στο σημείο επαφής μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.
ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ
Η ωχρά κηλίδας είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες της εικόνας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΩΔΗΣ ΧΟΡΙΟΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ
Η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης, αγνώστου αιτιολογίας. Συνήθως είναι μια «καλοήθης» πάθηση, καθώς σε μεγάλο ποσοστόείναι αυτοιώμενη.
τηλεφωνο επικοινωνιας
γραφειο
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30
Τετάρτη Απόγευμα
Κλειστά
Σάββατο - Κυριακή
Κλειστά
Κλειστά