Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος
Βλεφαρίτιδα
Η Βλεφαρίτιδα είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Βλεφάρων και Δακρυικής Συσκευής.
Τι είναι η Βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα είναι μία πολύ συχνή και αμφοτερόπλευρη φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους. Η βλεφαρίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της στην πρώιμη παιδική ηλικία, με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει σαν χρόνια κατάσταση, για την υπόλοιπη ζωή. Μπορεί βέβαια να πρωτοεμφανιστεί και αργότερα στη ζωή ενός ατόμου.
Συχνές Ερωτήσεις
Αίτια Βλεφαρίτιδας
Η αιτιολογία της είναι ασαφής, (ακάρεα, βακτήρια, λιπαρό δέρμα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ροδόχρους ακμή είναι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της) και η αντιμετώπισή της είναι συχνά μη ικανοποιητική.
Τύποι Βλεφαρίτιδας
Διακρίνουμε δύο τύπους χρόνιας βλεφαρίτιδας:
- Πρόσθια βλεφαρίτιδα (σταφυλοκοκκική και σμηγματορροική).
- Οπίσθια βλεφαρίτιδα (δυσλειτουργία των μειβομνιανών αδένων).
ΠΡΟΣΘΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ
- Σταφυλοκοκκική (ελκώδης) βλεφαρίτιδα:
Πρόκειται για μια σοβαρότερη κατάσταση που προκαλείται από επιμόλυνση της περιοχής από σταφυλόκοκκο.
Το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος εμφανίζει ξηρές και εύθραυστες φολίδες γύρω από τη βάση των βλεφαρίδων οι οποίες αφαιρούμενες, καταλείπουν μικρά έλκη τα οποία συχνά αιμορραγούν και ορορροούν προκαλώντας φλεγμονές στον οφθαλμό (επιπεφυκίτιδες- κερατίτιδες).
- Σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα:
Οι φολίδες στη σμηγματορροική βλεφαρίτιδα είναι έιτε λιπαρής είτε πιτυριδώδους σύστασης, διάσπαρτες σε όλο το ελεύθερο βλεφαρικό χείλος και αφαιρούμενες δεν καταλείπουν έλκος. Οι βλεφαρίδες είναι λιπαρές και κολλημένες μεταξύ τους.
Η σμηγματορροική βλεφαρίτιδα συχνά συνοδεύεται από σμηγματορροική δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής, στην οπισθοωτιαία περιοχή, τους οφρύς και την ρινοχειλικη περιοχή.
Χαρακτηρίζεται από υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων της περιοχής των βλεφάρων που οδηγεί σε εμφάνιση λευκωπού λιπαρού εκκρίματος κατά μήκος της βάσης των βλεφαρίδων κι απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα (flecks).
Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα μαλλιών ή ξηροφθαλμία, ενώ αρκετές φορές οδηγεί σε σχηματισμό επίπονων φλεγμονωδών εξογκωμάτων εντός των βλεφάρων (χαλάζια).
ΟΠΙΣΘΙΑ ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ
Η φλεγμονή βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του βλεφαρικού χείλους , προκύπτει από την δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν λίπος (σμήγμα) και καλούνται μεϊβομιανοί αδένες. Συνήθως σχετίζεται με ροδόχρου ακμή.
Υπάρχουν εμφανή αιμοφόρα αγγεία στο ελεύθερο βλεφαρικό χείλος. Επιπλέον υπάρχει έμφραξη στον πόρο του Μειβομιανού αδένα, και ανεπαρκής και ημιδιαφανής ελαιώδης έκκριση.
Συμπτώματα Βλεφαρίτιδας
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία και να συνεχιστεί δια βίου ως χρόνια κατάσταση αποτελώντας ένα επίμονο πρόβλημα. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και στη μετέπειτα ζωή των ατόμων.
Στην Οξεία φάση οι πάσχοντες παρουσιάζουν:
- Λιπαρό έκκριμαή και φολίδες στα βλέφαρα και στη βάση των βλεφαρίδων τους.
- Οίδημα κι ερυθρότητα βλεφάρων και οφθαλμού.
- Κνησμό(φαγούρα) κι ερεθισμό του ματιού.
- Ξηροφθαλμία με αίσθηση άμμου ή καύσου.
Σε χρόνιες καταστάσεις τόσο η ίδια η απολέπιση, όσο και τα βακτήρια με τις τοξίνες τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και γενικότερη αντίδραση των οφθαλμών:
- Ήπια θηλώδη επιπεφυκίτιδα.
- Στικτή απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς.
- Πραχείλια σταφυλοκοκκικά έλκη κερατοειδούς.
- Μαδάρωση(απώλεια), πολίωση (αποχρωματισμός) και τριχάση (στροφή προς τον κερατοειδή) των βλεφαρίδων.
- Επώδυνα φλεγμονώδη οζίδια εντός των βλεφάρων(χαλάζια).
- Παραμόρφωση του βλεφαρικού χείλους και δακρύρροια.
Θεραπεία Βλεφαρίτιδας
Η θεραπεία είναι δύσκολη και ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί ότι είναι δυνατό να μη υπάρξει πλήρης ίαση αλλά μόνο εξάλειψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων.
Στην οξεία φάση της βλεφαρίτιδας, απαιτείται σχολαστική υγιεινή των βλεφάρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδας και πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για διάστημα τουλάχιστον δύο-τριών εβδομάδων. Προτείνεται:
- Εφαρμογή ζεστών ή χλιαρών επιθεμάτων για την υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ασφαλή αποστειρωμένα θερμαντικά επιθέματα μιας χρήσης που εφαρμόζονται πάνω από κλειστά βλέφαρα για 1-3 λεπτά με τη βοήθεια ειδικής μάσκας.
Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πάσχουσα περιοχή καθαρή και καλά στυμμένη πετσέτα βρεγμένη με νερό που μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων για 10-15’’ ή καλύτερα αποστειρωμένη γάζα (κομπρέσα) βουτηγμένη σε θερμό (όχι ζεματιστό) χαμομήλι. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και την αποφυγή εγκαυμάτων καλό είναι η κομπρέσα να δοκιμάζεται πρώτα σε άλλη περιοχή του δέρματος (πχ. χέρι ή μάγουλο). Κατά την τοποθέτηση των επιθεμάτων η άσκηση ήπιων κυκλικών πιεστικών κινήσεων (μαλάξεων) θα βοηθήσει στη διάνοιξη των εκφορητικών πόρων των αδένων και στην πρόληψη των χαλαζίων.
- Ελαφρό τρίψιμο των βλεφαρίδων για απομάκρυνση των ερεθιστικών εκκρίσεων. Μετά την εφαρμογή θερμών επιθεμάτων για τον καθαρισμό της περιοχής προτείνεται η χρήση καθαρών αποστειρωμένων γαζών ή βαμβακιών ντεμακιγιάζ βουτηγμένων σε αραιό διάλυμα ενός παιδιατρικού ήπιου σαμπουάν (πχ 1 σταγόνα Baby Shampoo σε 10 σταγόνες νερό).
Ο πάσχων τρίβει ήπια τη βάση των βλεφαρίδων απομακρύνοντας τις εκκρίσεις με προσοχή ώστε να μην τραυματιστεί ο κερατοειδής. Τελευταία μάλιστα πολλές φαρμακευτικές εταιρίες παράγουν αφρούς καθαρισμού βλεφάρων ή έτοιμα αποστειρωμένα μαντηλάκια καθαρισμού εμποτισμένα σε ουσίες με αντιμικροβιακή / καθαριστική δράση.
Ο θεράπων οφθαλμίατρος εξετάζοντας προσεκτικά τη βαρύτητα και τα κλινικά σημεία της νόσου μπορεί εκτός από την σύσταση κανόνων υγιεινής να συνταγογραφήσει στον πάσχοντα:
- Τοπικά αντιβιοτικά για την ελάττωσητου βακτηριακού φορτίου των βλεφάρων, είτε με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων που ενσταλάζονται συχνά (2-4 φορές) στη διάρκεια της ημέρας είτε και οφθαλμικής αλοιφής που εφαρμόζεται πριν το βραδινό ύπνο. στη βάση των βλεφαρίδων με βαμβακοφόρο στειλεό (μπατονέτα).
- Τοπικά στεροϊδήγια να μειώσουν την φλεγμονώδη αντίδραση.
- Τεχνητά δάκρυα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της συνοδού ξηροφθαλμίας. Προτιμητέα φυσικά είναι εκείνα που δεν έχουν συντηρητικά.
- Αντιβιοτικά από το στόμα(Doxycycline ή Minocycline) για τη συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της συνοδού ροδόχρου ακμής.
Σημαντική αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων, αποτελεί η εγκυμοσύνη διότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση, στα δόντια και στα οστά.
Βλεφαρίτιδα από DEMODEX
Οφθαλμολογική προσβολή από το παράσιτο Demodex
To Demodex είναι το πιο συχνό εξωπαράσιτο στον άνθρωπο. Είναι μικροσκοπικός, επιμήκης , οκτάποδος οργανισμός και ανήκει στα ακάρεα. Βρίσκεται στο δέρμα. του προσώπου, στα βλέφαρα, στη μύτη και στα αυτιά όπου οι εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων παρέχουν ευνοϊκό υπόστρωμα για την αναπαραγωγή τους.
Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη βλεφαρίδων από Demodex:
- Ροδόχρους ακμή (δυσλειτουργία σμηγματογόνων αδένων)
- Φαινότυπος δέρματος
- Έκθεση στον ήλιο – απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία
- Κάπνισμα – Αλκοόλ
- Άγχος
- Ζεστά Ροφήματα
- Πικάντικο φαγητό
- Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
Παθογένεια
Ο κύκλος ζωής του Demodex είναι 14-18 ημέρες από τη δημιουργία του αυγού έως το στάδιο της προνύμφης και 5 ημέρες η διάρκεια του σταδίου της ενήλικης ζωής. Το θηλυκό ζει επιπλέον 5 ημέρες για ωοτοκία.
Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή. Ζει κατά ομάδες στους θύλακες των βλεφαρίδων και μόνο του στους μεϊβομιανούς αδένες.
Στις ρίζες των βλεφαρίδων αναπαράγονται , γεννούν τα αυγά τους με αποτέλεσμα τη διάταση των θυλάκων και την εκτροπή της κατεύθυνσης των βλεφαρίδων (τριχίαση) και την απώλεια τους (μαδάρωση) . Το υπολείμματα των ακάρεων συσσωρεύονται και σχηματίζουν την εικόνα κυλινδρικής πιτυρίδας στη ρίζα των βλεφαρίδων που είναι το παθογνωμικό τους σημείο.
Επίσης, αποφράσσουν μηχανικά τους πόρους των μεϊβομιανών αδένων, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή της λιπιδικής στιβάδας των δακρύων και ξηροφθαλμία. Ερεθίζουν το βλεφαρικό χείλος και οδηγούν σε επιθηλιακή υπερπλασία και υπερκεράτωση.
Προκαλούν κοκκιωματώδη αντίδραση δρώντας σαν ξένο σώμα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό χαλαζίου.
Κλινικές εκδηλώσεις
-Συμπτώματα
- Αίσθημα καύσου
- Ξένο σώμα
- Ερυθρότητα
- Ξηρότητα
- Θολή όραση
-Ευρήματα
- Από βλεφαρίδες
-Εκτροπή βλεφαρίδων (τριχίαση)
-Απώλεια βλεφαρίδων (μαδάρωση)
-Κυλινδρική πιτυρίδα στη ρίζα των βλεφαρίδων
- Από δυσλειτουργία μεϊβομιανών αδένων
-Μείωση της λιπιδικής στιβάδας των δακρύων που οδηγεί σε εξάτμιση αυτών και ξηροφθαλμία.
-Κοκκιωματώδης αντίδραση στους μεϊβομιανούς αδένες με αποτέλεσμα υποτροπιάζοντα χαλάζια και κριθή.
- Από βλεφαρικό χείλος και επιπεφυκότα
-Βλεφαροεπιπεφυκίτιδα και σοβαρή φλεγμονή.
- Από κερατοειδή
Η εκτροπή των βλεφαρίδων, με αποτέλεσμα τραύμα στο επιθήλιο του κερατοειδούς και σχηματισμό έλκους ή και κερατοειδικού πάννου. (Η εσωτερική φλεγμονή του βλεφαρικού χείλους και οι επιπεφυκίτιδες μπορεί να προκαλέσουν καταστάσεις όπως επιφανειακή νεοαγγείωση, περιφερειακή διήθηση, φλύκταινες, επιφανειακές θολερότητες και ουλές.)
Διάγνωση
Τίθενται
Α) Από το κλινικό ιστορικό
Βλεφαροεπιπεφυκίτιδα
Υποτροπιάζοντα χαλάζια σε νεαρούς ασθενείς
Τριχίαση ή μαδάρωση βλεφαρίδων
Β) Μικροσκοπική παρατήρηση: με την αφαίρεση της βλεφαρίδας και την ανίχνευση των παρασίτων με τη βοήθεια μικροσκοπίου.
Θεραπεία
Το Demodex είναι ανθεκτικό στα κοινά αντισηπτικά διαλύματα 75% και providone-iodine 10%.
Αποτελεσματικό είναι το έλαιο τεϊόδεντρου (tee tree oil).
Καθημερινό τρίψιμο των βλεφάρων με TT σαμπουάν και εβδομαδιαίο με 50% TTO για τουλάχιστον 6 εβδομάδες συμβάλει στη βελτίωση.
Για τον οφθαλμό χρησιμοποιείται το Oust Demodex Swabstix και Cleanser της Ocusoft.
ΕΝΤΡΟΠΙΟ/ΕΚΤΡΟΠΙΟ
Το εντρόπιο είναι μια πάθηση στην οποία το χείλος του κάτω βλεφάρου γυρίζει προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να στέφονται προς τον κερατοειδή. Εκτρόπιο ονομάζουμε τη χαλάρωση και στροφή του κάτω βλεφάρου προς τα έξω.
ΧΑΛΑΖΙΟ/ΚΡΙΘΗ
Το χαλάζιο είναι μια χρόνια λιποκοκκιωματώδης φλεγμονή που αναπτύσσεται μετά από την απόφραξη των στομίων των σμηγματογόνων αδένων των βλεφάρων. Η Εξωτερική κριθή (ή αλλιώς κριθαράκι) είναι οξεία σταφυλοκοκκική (συνήθως) μόλυνση του θύλακα των βλεφαρίδων. Η Εσωτερική κριθή είναι οξύ πυώδης φλεγμονή των αδένων του meibomius.
ΠΤΩΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ
Η βλεφαπόπτωση είναι η παθολογικά χαμηλή θέση του ενός η και των δύο άνω βλεφάρων σε σχέση με τον οφθαλμό , κάποιες φορές σκεπάζοντας τον οπτικό άξονα και περιορίζοντας την όραση.
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα και προκαλείται από καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ποιότητας ή και στην ποσότητα της δακρυικής στιβάδας η οποία ενυδατώνει το μάτι.
τηλεφωνο επικοινωνιας
γραφειο
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30
Τετάρτη Απόγευμα
Κλειστά
Σάββατο - Κυριακή
Κλειστά
Κλειστά