Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος
Αστιγματισμός
Ο Αστιγματισμός είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Διαθλαστικής Συσκευής του Ματιού.
Τι είναι ο Αστιγματισμός;
Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία η διαθλαστική ισχύς του δεν είναι ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εστίαση όλων των ακτίνων σε ένα σημείο.
Κατά συνέπεια, παράλληλη δέσμη ακτίνων διερχόμενη από το οπτικό αυτό σύστημα εστιάζεται σε δύο εστιακές γραμμές, που είναι ασύμβατες κάθετες μεταξύ τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο πάσχων να βλέπει με είδωλο (πχ μια τελεία με «ουρά» σαν μικρή ευθεία γραμμή) ή να μπερδεύει τα γράμματα και τους αριθμούς (πχ. το Ο με το Θ, το Α με το Δ, το 6 με το 8, το 4 με το 7 κοκ).
Συχνές Ερωτήσεις
Συμπτώματα Αστιγματισμού
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων του αστιγματισμού είναι συνάρτηση του βαθμού και του τύπου του.
Συχνά συμπτώματα του αστιγματισμού περιλαμβάνουν:
- Μείωση οπτικής οξύτητας (ο αστιγματικός ασθενής βλέπει θολά και λόγω της αστιγματικής παραμόρφωσης του ειδώλου οι κύκλοι γίνονται αντιληπτοί σαν ελλείψεις ή ένα φωτεινό σημείο φαίνεται σαν να έχει ουρά).
- Κοπιωπία(σε μικρό αστιγματισμό και μόνο σε νέα άτομα).
- Θόλωση της όρασης.
- Διάχυση των αντανακλώμενων φώτων(κατά τη βραδινή οδήγηση).
- Δυσκολία σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, όπως ανάγνωση, χρήση υπολογιστή κλπ.
Οφθαλμικό ραιβόκρανο (παιδιά με λοξό αστιγματισμό, στα οποία δε χορηγήθηκαν γυαλιά, στην προσπάθειά τους να δούν καλύτερα, γέρνουν το κεφάλι τους στο πλάι).
Αιτιολογία Αστιγματισμού
Ο αστιγματισμός συνήθως είναι κληρονομική ανωμαλία, αφού οι βαθμοί της και η εξέλιξη του διαθλαστικού σφάλματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το γονιδίωμά μας (DNA).
Φυσιολογικά δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της ζωής, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποδηλώνει άλλες σοβαρότερες καταστάσεις που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση (πχ κερατόκωνος).
Ο αστιγματισμός μπορεί να προέρχεται:
- Από τον κερατοειδή ο οποίος έχει διαφορετικές ακτίνες καμπυλότητας στους διάφορους μεσημβρινούς (άρα και διαθλαστική ισχύ) με μια μέγιστη τιμή σε έναν και μια ελάχιστη τιμή σε έναν άλλο. Αυτοί οι δύο μεσημβρινοί ονομάζονται κύριοι μεσημβρινοί.
- Από το φακό λόγω μικροανωμαλιών στην καμπυλότητα της επιφάνειάς του ή μεταβολών του δείκτη διάθλασής του (φακικός ασγτιγματισμός).
- Από τον οπίσθιο πόλο λόγω ανωμαλιών της καμπυλότητάς του (αμφιβληστροειδικός αστιγμτισμός).
Ο αστιγματισμός μπορεί να είναι και επίκτητος π.χ σε περιπτώσεις τραυματισμού ή άλλων παθήσεων του κερατοειδούς, που προκαλούν παραμόρφωση του σχήματός του.
Είδη Αστιγματισμού
Ο αστιγματισμός συνήθως συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία και διακρίνεται σε:
- Ομαλός αστιγματισμός: Οι δύο κύριοι μεσημβρινοί του αστιγματισμού είναι κάθετοι μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον κανόνα αν ο κυρτότερος είναι ο κάθετος άξονας.
Παρά τον κανόνα αν ο κυρτότερος άξονας είναι ο οριζόντιος άξονας. - Ανώμαλος αστιγματισμός: Oι δυο κύριοι μεσημβρινοί δεν είναι κάθετου μεταξύ τους.
Άλλη ταξινόμηση:
- Απλός αστιγματισμός: η μία εστιακή γραμμή εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή ενώ η άλλη μπροστά (απλός μυωπικός αστιγματισμός) ή πίσω (απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός) από τον αμφιβληστροειδή.
- Σύνθετος αστιγματισμός: Καμιά από τις δύο εστιακές γραμμές δεν εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά και οι δύο βρίσκονται είτε μπροστά (σύνθετος μυωπικός αστιγματισμός) είτε πίσω (σύνθετος υπερμετρωπικός ασιγματισμός) από τον αμφιβληστροειδή.
- Μικτός αστιγματισμός: Η μία εστιακή γραμμή σχηματίζεται μπροστά και η άλλη πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Σε όλα τα είδη του αστιγματισμού, η απόσταση μεταξύ των δύο εστιακών γραμμών είναι ανάλογη προς το βαθμό του αστιγματισμού.
Θεραπεία Αστιγματισμού
Η αντιμετώπιση του αστιγματισμού γίνεται συνήθως με τη συνταγογράφηση των κατάλληλων τορικών αστιγματικών γυαλιών ή αστιγματικών φακών επαφής. Ο αστιγματισμός δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τους βαθμούς του (σε διοπτρίες), αλλά και από τη γωνία του (σε μοίρες), η οποία πρέπει να μετράται σωστά και να συνταγογραφείται με ακρίβεια, ιδιαίτερα σε μεγάλους αστιγματισμούς.
Τα τελευταία χρόνια για τη διόρθωση του ήπιου ομαλού αστιγματισμού και της τυχόν συνυπάρχουσας μυωπίας ή υπερμετρωπίας σε νέους κυρίως ενήλικες χρησιμοποιούνται οι laser διαθλαστικές επεμβάσεις που βελτιώνουν ικανοποιητικά ην ποιότητα της όρασής τους, απαλλάσσοντάς τους από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Εναλλακτική λύση διαθλαστικής διόρθωσης σε μεγάλες ηλικίες αποτελεί η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς, φυσικού φακού του ματιού κι η ένθεση τορικού ή και πολυεστιακού ενδοφακού συνήθως συνδυαστικά με την αφαίρεση καταρράκτη.
Τέλος, μεταμόσχευση κερατοειδούς μπορεί να επιχειρηθεί σε περιπτώσεις μεγάλου ανώμαλου αστιγματισμού που προκαλείται από τραύματα του κερατοειδούς, κερατόκωνο κλπ, και δε μπορεί να διορθωθεί με σκληρούς φακούς επαφής.
ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ
Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.
ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ
Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία, όταν ο οφθαλμός είναι σε κατάσταση ηρεμίας, οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω από αυτόν.
ΜΥΩΠΙΑ
Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.
τηλεφωνο επικοινωνιας
γραφειο
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30
Τετάρτη Απόγευμα
Κλειστά
Σάββατο - Κυριακή
Κλειστά
Κλειστά