Select Page

Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Λαμπράκης Γεώργιος

Μυωπία

Η Μυωπία είναι μία από τις παθήσεις που συγκαταλέγεται στις Παθήσεις Διαθλαστικής Συσκευής του Ματιού.

Τι είναι η Μυωπία;

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.

Έτσι τα οπτικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, δηλαδή τα είδωλα των διαφόρων αντικειμένων, δεν εστιάζονται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα, αλλά μπροστά από εκείνον, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δυσχερής η μακρινή όραση.

myopia georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina

Συχνές Ερωτήσεις

Συμπτώματα Μυωπίας

 1. Το βασικό σύμπτωμα της μυωπίας είναι η θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων. Έτσι ο μύωπας στην προσπάθεια του να δει καλύτερα μακριά αναγκάζεται να κλείνει ελαφρώς τα βλέφαρα του. Το σύμπτωμα αυτό που στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται «μυείν» έδωσε και το όνομά του στη μυωπία . Το σφίξιμο των βλεφάρων όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ και οδηγεί γρήγορα σε κόπωση των ματιών ή πονοκεφάλους, καθιστώντας τη χρήση γυαλιών αναγκαίαmyopia 2 georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina
 2. Το μυωπικό μάτι βλέπει τα κοντινά αντικείμενα ασκώντας λιγότερη προσαρμογή άρα και σύγκλιση των οφθαλμών σε σχέση με τα εμμετρωπικά μάτια. Έτσι επειδή όλο το βάρος πέφτει στη σύγκλιση ταύτισης για κοντά ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα κοπιωπίας (πονοκεφάλους κι εύκολη κόπωση κατά την κοντινή εργασία).
 3. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να εμφανιστεί αποκλίνοντας στραβισμός (εξωτροπία) αν ο μικρός ασθενής προτιμήσει να ανταλλάξει την κοπιαστική διόφθαλμη όραση με την άνετη μονόφθαλμη που του εξασφαλίζει η απώθηση της εικόνας του ενός ματιού.

 

Προδιάθεση - Αίτια Μυωπίας

 • Η μυωπία είναι κυρίως κληρονομική ανωμαλία, αφού οι βαθμοί της και η εξέλιξη της καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το γονιδίωμά μας (DNA). Έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 14 γονίδια που αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης της μυωπίας.
 • Επίσης, περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, όπως,

Α) Η παρατεταμένη εργασία σε κλειστούς, σκοτεινούς χώρους,

Β) Η κατάχρηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, των κινητών τηλεφώνων και των ταμπλετών.

Επίσης συνδέονται ισχυρά με τη μεγάλη αύξηση της επίπτωσης της μυωπίας σε νεαρά άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες. Την ανωμαλία αυτή παρουσιάζει σχεδόν το 50% των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναδεικνύει μάλιστα την μυωπία σαν Πανδημία, αφού σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη αφορά πλέον στο 80 -90% των νέων κάτω απ’ την ηλικία των 30 ετών (πχ στην Σιγκαπούρη).

 • Ορμονικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Σύνοδες παθήσειςόπως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ανάλογα με την αιτιολογία της η μυωπία διακρίνεται σε:

 1. Διαθλαστική μυωπία δηλαδή αυξημένη δύναμη της διαθλαστικής συσκευής του οφθαλμού, (κυρίως του κερατοειδούς χιτώνα ή του φακού).
 2. Αξονική μυωπία δηλαδή αυξημένο προσθοπίσθιο μήκος του οφθαλμού. Αυτό ισχύει συνήθως για μυωπίες άνω των -4,0 ή και άνω των -6,0 D
 3. Μυωπία συσχέτισης η ισχύς του διαθλαστικού συστήματος του οφθαλμού είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται για το δεδομένο μήκος του βολβού παρόλο που και οι δυο αυτοί παράγοντες βρίσκονται μέσα στα όρια του εμμετρωπικού οφθαλμού. Συνήθως πρόκειται για μικρές μυωπίες.
 4. Κατασκευαστικά προβλήματα (συγγενείς διαμαρτίες) του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού (όπως συγγενής σφαιροφακία, συγγενές γλαύκωμα, οπτική νευροπάθεια, προωρότητα κα) αλλά αυτό συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια.

Συνήθως συνυπάρχει με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού όπως είναι ο αστιγματισμός ή η πρεσβυωπία.

 

Ταξινόμηση Μυωπίας

 • Κατά τη γέννηση ο οφθαλμός του ανθρώπου παρουσιάζει, κατά μέσο όρο υπερμετρωπία +2,0D. Έκτοτε ο βολβός αυξάνει γρήγορα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Οπότε αποκτά σχεδόν τις διαστάσεις του οφθαλμού του ενήλικα. Μετά η αύξησή του είναι πολύ μικρή για να φθάσει τις διαστάσεις του ενήλικα στην ηλικία των 15 χρονών.

  Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης αλλά και την εξέλιξή της η μυωπία μπορεί να διαχωριστεί σε :

  • Συγγενή μυωπία, όπου ο οφθαλμός είναι συχνά πολύ μυωπικός ήδη απ’ την ηλικία των 3 ετών, αλλά η περαιτέρω αύξηση της μυωπίας δεν είναι δραματική και σταθεροποιείται σχετικά νωρίς. Είναι σχετικά σπάνια. Η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (πάθηση που εμφανίζεται σε πολύ πρόωρα νεογνά, στα οποία έχει χορηγηθεί οξυγόνο) μπορεί επίσης να προκαλέσει μόνιμη μυωπία, η οποία όμως δεν εξελίσσεται.
  • Απλή ή σχολική μυωπία(schoolmyopia) η οποία αρχίζει στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, παρουσιάζει μικρές αυξητικές τάσεις στην εφηβεία και σταθεροποιείται συνήθως στην ηλικία των 20 – 30χρονών. Αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων.
  • Μυωπία του νεαρού ενήλικα(collegemyopia) που αφορά σε άτομα μετεφηβικής ηλικίας που η μυωπία τους έχει μια μικρή τάση αύξησης ακόμα και κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα.
  • Προϊούσα, εκφυλιστική ή κακοήθη μυωπία(malignantmyopia), όπου σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, η μυωπία δε σταθεροποιείται ως συνήθως αλλά συνεχίζει να αυξάνει και τις επόμενες δεκαετίες λόγω συνεχιζόμενης αύξησης του αξονικού μήκους του βολβού και κυρίως των οπισθίων 2/3 αυτού. Οι βαθμοί είναι συνήθως υψηλοί (τουλάχιστον -8) και ο βυθός του ασθενούς εμφανίζει εκφυλιστικές αλλοιώσεις (μυωπική ωχροπάθεια, κυστοειδές οίδημα ωχράς κηλίδας κα), που δεν υπάρχουν στην απλή μυωπία. Δυνητικά είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή, αφού άτομα με εκφυλιστικές μυωπικές αλλοιώσεις βυθού έχουν μεγάλη πιθανότητα (5-8%) να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με δυσμενή πρόγνωση για την όρασή τους.

  Συνήθως η μυωπία μετριέται σε διοπτρίες κι ανάλογα με τη σοβαρότητά της διακρίνεται σε:

  • Ήπια ως τρεις διοπτρίες (βαθμούς)
  • Μέτρια, από τρεις ως έξι διοπτρίες (βαθμούς)
  • Μεγάλη, από έξι διοπτρίες και άνω (βαθμούς)

Διάγνωση και Θεραπεία Μυωπίας

 • Η διάγνωση της μυωπίας συνήθως γίνεται εύκολα μέσω μιας οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο. Συνήθως στη διάρκεια αυτής της εξέτασης εκτελείται αυτόματη διαθλασιμετρία, κερατομετρία, σκιασκοπία και με τη χρήση ενός πίνακα οπτότυπων καθορίζεται με ακρίβεια ο βαθμός μυωπίας του κάθε οφθαλμού.

  Η ΜΥΩΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

  Α. Ο πιο κοινός τρόπος θεραπείας της μυωπίας είναι η χρήση γιαλών ή φακών επαφής με αποκλίνοντες σφαιρικούς φακούς. Οι φακοί αυτοί είναι λεπτότεροι στο κέντρο και παχύτεροι στην περιφέρεια (αμφίκοιλοι). Με αυτούς τους φακούς τα είδωλα των αντικειμένων, που προβάλλονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, μετακινούνται προς τα πίσω, ώστε να εστιάζονται ακριβώς σε αυτόν.

   Β. Τα τελευταία χρόνια οι διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της μυωπίας βελτίωσαν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, απαλλάσσοντας τους από την εξάρτηση από γυαλιά ή φακούς επαφής. Με εμπειρία 20 και πλέον ετών, δεν αποτελούν πλέον μια ριψοκίνδυνη, αμφίβολης αποτελεσματικότητας κι ασφάλειας εναλλακτική, αλλά έχουν καθιερωθεί ως μόνιμη, σίγουρη κι οικονομική λύση.myopia 4 georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina
  Γ. Τέλος, σε μερικές περιπτώσεις η ένθεση εξελιγμένων ενδοφακών με διατήρηση ή αφαίρεση του φυσιολογικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, αποτελεί την εναλλακτική λύση διαθλαστικής διόρθωσης σε νεαρούς ενήλικες ή μεσήλικες ασθενείς με υψηλή μυωπία (συνήθως άνω των 9 διοπτριών), που για κάποιο λόγο στον προεγχειρητικό τους έλεγχο αντενδείκνυται η διόρθωση της μυωπίας του με laser.
  myopia 5 georgios lamprakis xeirourgos ofthalmiatros ioannina

Μύθοι και Αλήθειες για την Μυωπία

 • Τα γυαλιά της μυωπίας, όπως και των άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών, δεν αποτελούν θεραπεία ή οριστική αντιμετώπιση.
 • Στη συχνή ερώτηση των γονέων για το αν η χρήση ή όχι των γυαλιών επηρεάζει την πορεία της μυωπίας η απάντηση είναι αρνητική. Η μυωπία θα ακολουθήσει την πορεία της, είτε το παιδί φοράει τα συνταγογραφημένα του γυαλιά, είτε όχι.
 • Στην προσχολική ηλικία και αν η μυωπία είναι μικρού βαθμού, μπορεί να μη χορηγηθούν γυαλιά, ή αν χορηγηθούν, να μη χρησιμοποιούνται συνεχώς.
  Στις περιπτώσεις όμως που το παιδί «στραβίζει» (συνυπάρχει εξωφορία ή διαλείπουσα εξωτροπία) η χρήση των γυαλιών είναι υποχρεωτική όχι μόνο για τη διόρθωση της μυωπίας αλλά και για την ανάπτυξη φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης.
 • Γενικά κατά τη σχολική ηλικία το μέγεθος της μυωπίας θα αυξάνεται και το παιδί θα χρειάζεται ολοένα και δυνατότερα γυαλιά. Ορισμένες φορές το ίδιο το παιδί μπορεί να ζητήσει από μόνο του σωστότερα γυαλιά, όταν οι ανάγκες του και οι απαιτήσεις του για καθαρότερη όραση μεγαλώσουν.
 • Όντως, η μυωπία σχετίζεται με τη χρήση των ματιών αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται σε ένα συνδυασμό των γονιδίων και του περιβάλλοντος.
 • Η χρήση των γυαλιών δεν αυξάνει τη μυωπία Έρευνες έχουν δείξει ότι φορώντας γυαλιά μυωπίας για να βελτιώσετε την όρασή σας, δεν την αυξάνετε. Μόνο ένας ειδικός οφθαλμίατρος μπορεί να σας πει πότε και εάν πρέπει να αφαιρείτε τα γυαλιά σας.
 • Η παλαιότερη θεωρία ότι πρέπει κάποιος να φορά γυαλιά με μικρότερους βαθμούς από το κανονικό δεν είναι παρά ένας μύθος. Ο οφθαλμίατρος σας έπειτα από εξετάσεις, καθορίζει το βαθμό μυωπίας και ανάλογα συνταγογραφεί τους φακούς, που χρειάζεστε.
 • Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι φακοί επαφής όντως μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της μυωπίας, σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει διαφορά στην εστίαση μεταξύ του κέντρου του αμφιβληστροειδούς και της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
eye-doctor-icon-6-1

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία η διαθλαστική ισχύς του δεν είναι ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εστίαση όλων των ακτίνων σε ένα σημείο.

eye-doctor-icon-04

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία, όταν ο οφθαλμός είναι σε κατάσταση ηρεμίας, οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω από αυτόν.

eye-doctor-icon-9

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Η μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία μια παράλληλη δέσμη ακτινών εισερχόμενη στο μάτι, δεν εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή, όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια αλλά μπροστά από αυτόν.

eye-doctor-03

τηλεφωνο επικοινωνιας

Δευτέρα - Παρασκευή

09:00 - 13:00 | 18:00 - 20:30

Τετάρτη Απόγευμα

Κλειστά

Σάββατο - Κυριακή

Κλειστά

Κλειστά